Svečanom akademijom Dom kulture Roma obeležio 25. godina postojanja i rada

Sinoć je u sali Narodnog pozorišta u Leskovcu Svečanom akademijom proslavljena 25. godišnjica postojanja i rada Doma kulture Roma, jedinstvene kulturne ustanove tog tipa u Srbiji.

Srećko Živković, direktor Doma kulture Roma, zahvalio se svima koji su uveličali obeležavanje ovog značajnog jubileja i istakao.

“Naša ustanova je nosilac svih kulturnih dešavanja romske nacionalne manjine i svojevrsan servis građana. Jedini je pravi čuvar kulturnog blaga i kulturnog nasleđa Roma na ovim prostorima. Godinama uspešno organizuje tradicionalne manifestacije i obeležavanje svih važnih datuma značajnih za Rome i njihovu istoriju. Jedan kolektiv, jedna ustanova uspešna u onoj meri u kojoj je uspešna i lokalna samouprava koja iza nje stoji, a leskovačka lokalna samouprava je veoma uspešna, o čemu svedoči veliki broj nagrada i priznanja koja pristižu na adresu lokalne samouprave i gradonačelnika”.

U ime gradonačelnika Leskovca prisutnima se obratila Jelena Miljković, član Gradskog veća:

“Dom kulture Roma, kao prva kulturna ustanova u Republici Srbiji ovog tipa, stvarajući kvalitetan kulturni sadržaj, već četvrt veka neguje kulturnu baštinu romske populacije sa teritorije našeg grada. To je kontinuitet vredan divljenja! Misiju koju je pred sobom postavio – da promoviše, podstiče i razvija kulturu i jezik romske nacionalne manjine, ali i da neguje tradicionalne vrednosti, svih ovih godina u potpunosti ispunjava. Broj i kvalitet manifestacija i aktivnosti koje sprovodi mogu biti samo za ponos. Veoma važan aspekt delovanja Doma kulture Roma jeste i edukacija pripadnika romske populacije na teritoriji našeg grada, kao i praktične aktivnosti koje se tiču njihove integracije u društvene tokove. Kao što smo vam i dosad bili podrška u sprovođenju važne misije koju ste pred sobom postavili, bićemo i u godinama koje su pred nama”.

Na svečanosti su pojedincima, ustanovama i organizacijama koje su dale doprinos radu Doma kulture Roma uručene Povelje zahvalnosti.

Check Also

U petak i subotu isplata redovne i privremene novčane naknade za maj

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *