Početna / DRUŠTVO / Skupština grada Leskovca usvojila izmene plana javnih nabavki zbog izgradnje novog Gradskog stadiona

Skupština grada Leskovca usvojila izmene plana javnih nabavki zbog izgradnje novog Gradskog stadiona

Skupština grada Leskovca usvojila je na danas održanoj sednici izmene Plana javnih nabavki za 2020. godinu u koji je uvršten i početak procedure izgradnje novog Gradskog stadiona.

Izgradnju modernog Gradskog stadiona finansira Vlada Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja, a vrednost čitavog projekta je 21 milion evra.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je govoreći o stadionu rekao da ne treba da čudi činjenica što je baš naš grad Leskovac jedan od tri grada u kojima će projekat izgradnje najmodernijeg stadiona po najsavremenijim svetskim standardima biti realizovan kada se uzme u obzir da se grad ubrzano razvija na svim poljima i tom prilikom podsetio da smo prvi u Srbiji po četvrti put dobili BFC sertifikat sa procentom ispunjenopsti kriterijuma od 96,33% sa šest stopostotno od deset ispunjenih kriterijuma.

-Nakon izgradnje samog stadiona sa parkingom, što je prva faza, druga faza podrazumevaće izgradnju sportskog objekta uslužnog karaktera severno od objekta stadiona. Biće i treća faza u okviru koje će se sprovesti izgradnja sportskog objekta administrativnih, edukativnih i pratećih sadržaja sa istočne strane objekta stadiona. Danas država ima više novca nego ranije za ulaganja: zemlja se razvija, plate i penzije su u stalnom porastu. Ovakvim projektima razvijamo fudbalsku infrastrukturu, podižemo fudbalske centre, razvijamo sportski duh kod naše dece. I kao i većina Leskovčana srećan sam što će država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u stadion Dubočica uložiti 2,4 milijarde dinara. Ovo je novac koji će biti odvojen za prvu fazu, dok početak druge i treće zavisi od priliva finansijskih sredstava. Stadion koji se nalazi u širem centru grada nadomak jednog od najlepših parkova u ulici Kralja Petra Prvog i neposrednoj blizini ulice Sime Pogačarevića odnosno na relaciji puta Leskovac – Vlasotince, gde smo u dužini od 6,5 kilometrara u rekonstrukciju je uložilio 283,3 miliona dinara, će zauzimati preko 10.000 metara kvadratnih i imaće preko 8000 sedišta. Leskovac će time i zvanično postati epicentar sportskih dešavanja, jer kako je i sam predsednik Aleksandar Vučić rekao, jedna od prve tri utakmice reprezentacije će se održati u našem gradu“ – rekao je danas gradonačelnik i prema njegovim rečima na mestu današnjeg Gradskog stadiona Dubočica, trošnih svlačionica i starih tribina, nalaziće se jedan od najmodernijih stadiona. Stadion će biti izgrađen po međunarodnim, UEFA standardima, pokrivren najmodernijim reflektorima. U kompleksu je ukupno predviđeno 198 parking mesta, i to 128 regularnih, 32 mesta za osobe sa invaliditetom, 38 mesta u zoni za utakmice sa TV prenosom, 38 pomoćnih parking mesta, 2 za autobuse“ – istakao je gradonačelnik Cvetanović danas i podsetio na ulaganja u oblast sporta, obrazovanja i u uspešne mlade Leskovčane.

-Na samnom kraju želim da vas podsetim da je bilo planirano da se u Srbiji gradi šest stadiona, jedan od njih i u gradu Vranju. Pandemija je zahtevala da se mnogo veća suma novca uloži u zdravstvo i izdvoji za ugrožene strukture populacije. Leskovac je postao dominantan i u oblasti sporta. U rukometu smo ušli u super ligu, u fudbalu u prvu ligu, odbojka isto prva liga, plivači su na najboljem mogućem nivou, klub malog fudbala je takođe prešao u viši rang takmičenja, ostvarujemo bolje rezultate u sportu nego poslednjih dvadeset godina. Iako neki drugi gradovi nisu ove odluke iznosili na Skupštini, mi smo odlučili da bude ovde jer nam je projekat značajan. Smatram da ovakvu investiciju od preko 21 milion evra ne smemo propustiti – naglasio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

U raspravi su učestvovali i odbornici opozicije koji su se usprotivili izgradnji stadiona uz konstataciju da postoje i mnogo važniji projekti u koje treba uložiti. Odbornici Nebojša Cakić i dr Nenad Zdravković zatražili su i informaciju o ekonomskoj održivosti i načinu funkcionisanja Gradskog stadiona, a gradonačelnik je dr Goran Cvetanović je istakao da će odgovore na ova pitanja proslediti odbornicima odmah čim ih dobije.

Na sednici nisu precizirani rokovi izgradnje Gradskog stadiona, ali s obziro na rokove koje je postavila republička Vlada i brzinu usvajanja izmena Plana javih nabavki realno zaključiti da će tender za igradnju stadiona biti raspisan pre kraja godine, a se početak radova može očekivati u proleće 2021. godine.

Pogledaj takodje

Od 462 uzorka, 163 pozitivna na koronavirus, 91 iz Vranja

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 462 uzorka iz Pčinjskog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *