Raspisan konkurs za podsticaje u poljoprivredi

Ove godine je za subvencije poljoprivrednim proizvođačima opredeljeno 48 miliona dinara, a konkurs je otvoren do utroška sredstava, ali najkasnije do 15. septembra

Iz godine u godinu, broj poljoprivrednih proizvđača sa teritorije grada Leskovca, koji u dodeli subvencija vide priliku da, uz podršku lokalne samouprave ulože u razvoj svog gazdinstva, podignu zasade ili, kroz bušenje bunara, obezbede bolje uslove navodnjavanja, dobrano raste. Tako je, od prošlogodišnjih prvobitno planiranih 30.000, na kraju potrošeno 45 hiljada dinara.

– Finansijska podrška domaćinstvima se, kao i proteklih godina, realizuje kroz nekoliko mera. Najveći broj korisnika, zainteresovan je za ulaganje u fizičku imovinu, odnosno kupovinu opreme i mehanizacije za stočarsku, voćarsko-vinogradarsku, povrtarsku i ratarsku proizvodnju, opreme za pčelarstvo i podizanje zasada. Druga mera, za koju aplicira sve više ljudi jeste bušenje bunara, a čini se da će problem sa navodnjavanjem, tek postati aktuelan, kaže Dejan Ranđelović, predsednik Budžetskog fonda.

U okviru prve mere, poljoprivrednici mogu da ostvare maksimalnu subvenciju od 80 hiljada, odnosno 30-30% vrednosti računa bez PDV-a. Za podizanje zasada, dobija se 100.000 dinara, dok je za bušenje bunara, moguće ostvariti povraćaj 30-60 odsto sredstava, a maksimalno 120 hiljada dinara.

Udruženja, za organizaciju sajmova, izložbi ili manifestacija, mogu da računaju na 300.000 dinara.

Tekst oglasa, sa svim kriterijumima, traženom dokumentacijom i objašnjenjima, objavljen je na sajtu grada, a konkurs je otvoren do 15. septembra.

rivrednicima je isplaćeno nešto više od 45 miliona dinara.

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *