Početna / DOGAĐAJI / Putevima starog grada – U Narodnom muzeju otvorena stalna postavka „Leskovac Srpski Mančester“
Dionis Restoran Leskovac

Putevima starog grada – U Narodnom muzeju otvorena stalna postavka „Leskovac Srpski Mančester“

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je stalna postavka „Leskovac Srpski Mančester“ koja je nastala kao rezultat vrednog i marljivog rada upošljnika ove ustanove a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja

Ova postavka prikazuje stari Leskovac iz perioda od 1878. do 1941. godine i njen osnovni zadatak je da sveobuhvatno i tematski prikaže život našeg grada u jednom od njegovih najznačajnijih perioda. Perioda kada se grad oslobađa od više vekovnog ropstva pod osmanlijama i vraća se svojoj prirodnoj matici kneževini Srbiji, pa do početka Drugog svetskog rata.

„Oslobodivši se od osmanlija, Leskovac pripojen Srbiji kreće u transformaciju i izrasta u novi moderan grad sa dosta elemenata njemu bliže evropske civilizacije. Ova izložba prati burni razvoj industrije, najpre tekstilne, hemijske, metane, prehrambene…Stari zanatlije najbolje pokazuju mentalitet Leskovcana.Oni podižu svoj grad, i on postaje Srpski Mančester – kazala je direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošvić.

Zamenca ministra kulture Danijela Vanušić, otvorila je ovu postavku ističući da je minnistrastvu očuvanje kulturnog nasleđa jedan od prioriteta rada ali isto tako i dostupnost sadržaja svim grupama stanovništva.

„Narodni muzej u Leskovcu, rame uz rame sa evropskim kolegama na pravi način pokazuje da kultura mora da bude otvorena i dostupna svim društvenim grupama a naročito onima koji su zbog posebnih potreba često nepravedno isključene.Njegov zadatak je da veliko iskustvo i bogatstvo znanja prenese budućim generacijama i sačuva od zaborava. Uspeli su da kulturno nasleđe svoje prošlosti prenesu u sadašnjosti i oni danas uspešno stvaraju nove kulturne krugove i poverenje javnosti da će valjano i sa velikom odgovornošću obavljati posao čuvara tradicije – kazala je na današnjoj konferenicji Danijela Vanušuć.

Pogledaj takodje

PRONAĐENE BICIKLE: Osumnjičeni za krađe bicikala u centru Leskovca u pritvoru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu uhapsili su M. S. (1981) zbog postojanja osnova sumnje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *