Početna / DRUŠTVO / Prijem u Skupštinu grada povodom Svetskog dana Roma

Prijem u Skupštinu grada povodom Svetskog dana Roma

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, za istaknute lokalne pripadnike ove nacionalne manjine, u svečanoj Sali grada, priređen je prijem. U odnosu na ukupan broj stanovnika, Leskovac je grad sa najvećim brojem Roma, ali njihov položaj, uprkos naporima lokalne zajednice, još uvek nije najbolji, ocenjeno je na prijemu.

Prema popisu iz 2o11. godine, u Srbiji živi oko 6 procenata Roma, ali se procenjuje da njihov broj daleko veći, ocenila je zamenica gradonačelnika, Jasmina Randjelović, koristeći priliku da pripadnicima ove nacionalne manjine čestita praznik:

–  Leskovac je grad sa najvećim brojem Roma, u odnosu na ukupan broj stanovnika i oni su, na našoj teritoriji, najbrojnija nacionalna manjina. Lokalna samouprava, zato, teži da se Romi što više uključe u društvo i da se njihov položaj unapredi.Osnova za takvo delovanje je Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma, sa posebnim osvrtom na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i stanovanje. Posebnu pažnju, grad usmerava ka obrazovanju i vaspitanju romske dece. Zahvaljujući zdravstvenim medijatorima,koji intenzivno rade na promovisanju preventivne zdravstvene zaštite,  izvestan napredak ostvaren je i u ovoj oblasti.

Jedan od najvećih problema predstavlja infrastruktura u romskim naseljima, a grad pokušava da ga sistematičnim ulaganjem rešava. Inicijativu za što skorije delovanje po ovom pitanju, dala je i potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović, prilikom nedavne posete Leskovcu, rekla je Randjelovićeva, pozivajući Rome, da u lokalnoj samoupravi prepoznaju partnera sa kojim će zajednički raditi na unapredjenju uslova života.

Uz Vasuljicu i Djurdjevdan, 8. april, je prilika da se Romi okupljaju, promovišući, kroz različite aktivnosti, svoju kulturu, običaje i muziku. Ove godine, Dom kulture je pripremio bogat i raznovrstan program:

–   Kako se ove godine, 8. april poklapa sa Uskrsom, naše aktivnosti će biti nešto drugačije nego inače, to jest, prateća dogadjanja ćemo pomeriti za dan kasnije, kada ćemo održati akciju merenja visine krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Planirali smo tribinu na temu života i rada Roma u Leskovcu, odnosno Srbiji, izložbu slika i narodno veselje. Koristim priliku da se lokalnoj samoupravi, na čelu sa Goranom Cvetanovićem zahvalim na podršci koju pruža romskoj zajednici, a svim Romima da poželim da predstojeći praznik provedu u zdravlju i veselju, rekao je direktor Doma kulture Roma, Srećko Živković.

 

 

Medjunarodni dan Roma, praznuje se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, kada je za romsku himnu proglašena pesma “Đelem,đelem“ i, a za simbol ovog naroda drveni točak, zbog nekadašnjeg nomadskog načina života.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U petak bez struje stanovnici Sinkovca

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u petak, 05.06.2020. godine u vremenu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *