Početna / DRUŠTVO / „ROSA“ organizovala priredbu u okviru obeležavanja Svetskog dana Roma

„ROSA“ organizovala priredbu u okviru obeležavanja Svetskog dana Roma

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu,  Organizacija Romska obnova saradnja i alternativa-ROSA danas je organizovala mini priredbu sa učenicima od I do IV razreda OŠ „Svetozar Marković“ u Leskovcu. Priredba je organizovana u okviru obeležavanja 8.aprila Svetskog dana Roma, sprovodeći projekat „Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji“koji je podržan od strane Programa Romskog obrazovnog fonda (REF).

Osnovna škola „Svetozar Marković“ i Predškolska  ustanova „ Vukica Mitrović“ su  Partneri na projektu, sa kojom je Organizacje ROSA potpisala  protokol o saradnji,  kako bi se što kvalitetnije implementirale aktivnosti na projektu.  Oko 50 učenika i 70 roditelja su direktni korisnici projekta i oni kroz aktivnosti  koje organizacija ROSA sprovodi kroz ovaj projekat dobijaju dodatnu podršku u obrazovanju.

Kroz današnju aktivnost, za 43 učenika, posle organizovane priredbe podeljeni  su školski ranci i komplet školskog pribora.

Ova aktivnost ima za cilj da da doprinos obeležavanju u 8. aprila Svetskog dana roma i da ukaže na položaj u kome se Romi kao zajednica nalaze.

Svetski dan Roma ne sme da bude simboličnog značaja, ovo je prilika da se na ovaj važan dan za rome upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj romske  nacionalne manjine.

Romskoj zajednici u Srbiji i na lokalu,  mora da se pruži prilika da budu vidljiviji i da se rešavanju  problema sa kojima se romska zajednica suočava pristupi  krajnje ozbiljno i kroz institucije sistema.

Zajedničkim snagama i naporima  može da se utiče da se  položaj Roma u našem gradu i našoj zemlji promeni na bolje.

Pogledaj takodje

U petak bez struje stanovnici Sinkovca

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u petak, 05.06.2020. godine u vremenu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *