Početna / KULTURA / Predstavljeni „Pejzaži Vlasotinca“ mladog slikara Aleksandra Spasića

Predstavljeni „Pejzaži Vlasotinca“ mladog slikara Aleksandra Spasića

„Treba slediti svoje snove. I sam živim po tom principu“, rekao je nedavno u jednom intervjuu mladi slikar Aleksandar Spasić. I on zaista kroz slikarstvo živi svoje snove i to delom već godinama pokazuje.

U galeriji Kulturnog centra priređena je izložba njegovih slika pod nazivom „Pejzaži Vlasotinca“. Još jednom je mladi slikar koji poslednjih godina gradi svoj slikarski identitet pokazao izuzetan talenat, dar da svoj unutrašnji svet, svoje spoznaje, emocije i raspoloženja prenese na slikarsko platno.

„Ova izložba nastala je iz projekta „Pejzaži Vlasotinca“ koji realizuje Kulturni centar. Ideja nam je da na ovaj način obogatimo likovni fond Kulturnog centra, koji je od danas bogatiji za 24 nove slike koje će već krajem godine biti izložene u galeriji muzeja u Ćupriji, a naredne godine u još nekoliko galerija širom Srbije. Nadamo se da će Ministarstvo kulture i informisanja i narednih godina podržavati slične projekte sa kojima budemo konkurisali“, istakao je Bratislav Valčić, umetnički rukovodilac programa u Kulturnom centru i koordinator projekta.

„Tematsko i tehničko istraživanje Aleksandra Spasića je pejzaž. Njegovi radovi svojim kvalitetom, svežinom inspiracije i nesputanom realizacijom jasno govore o njegovom stvaralačkom talentu. Oni su nastali u istraživačkom postupku tokom koga kombinuje tradicionalne slikarske tehnike, uljane i akrilne boje, stvarajući specifične teksture. Na njegovim radovima primećujemo stvari kakve jesu, ali i onakve kakve bi trebalo da budu. Takođe, primećujemo snažnu slikarsku energiju koja prosto pulsira i vibrira kroz stvaralački proces. Odlika ovih radova je uravnotežena kompozicija, naglašena forma, harmonija boja i njihovih tonova, instančani osećaj za obradu detalja. Izvesno je da je pred nama autor koji će postati autentična umetnička ličnost prepoznatljivog izraza“, istakao je akademski slikar Jovan Spasić, govoreći o izloženim slikama.

Autor Aleksandar Spasić je govorio o pejzažu i prirodi kao njegovoj inspiraciji.

„Priroda kao tema je provokativna sama po sebi jer je neprestano u promeni. Sa druge strane, ona traje pod uslovima koji se neprekidno menjaju. Nakon percepcije nekog predmeta, prenosim misao na papir prepuštajući se trenutnom raspoloženju. U radu najčešće koristim uljani pastel i akrilne boje nakog čega grebanjem postižem odgovarajuću teksturalnost. Ovi pejzaži su neka vrsta mog viđenja prirode kroz neko moje unutrašnje stanje“, pojasnio je svoj prepoznatljivi likovni izraz Aleksandar Spasić.

Aleksandar Spasić je 2012. godine diplomirao na Visokoj strukovnoj školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, a ove godine je na istom fakultetu završio specijalističke studije. Do sada je šest puta samostalno izlagao u Vlasotincu, Vučju i bugarskom gradu Montana.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Završen konkurs „Upoznaj moj zavičaj“ – Proglašenje pobednika u petak u 12 časova

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu u petak, 18. septembra 2020. godine u 12.00 časova …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *