hotel bell

Praznična bajka u Beču – zašto treba da posetite Austriju baš za Novu godinu

Iako smo tek na pragu jeseni, mnogi već sada planiraju svoja novogodišnja putovanja. Nikada nije previše rano da se rezerviše smeštaj i organizuje put u inostranstvo, pogotovo kada je u pitanju carski Beč.

Da li je ikome ko voli putovanja potrebna dodatna motivacija za posetu Austriji, pitate se. Međutim, proslava Nove godine u austrijskoj prestonici je impresivan doživljaj i inspiracija za sebe. Podsticaje treba prepoznati u gracioznoj novogodišnjoj dekoraciji ulica, vedrom raspoloženju i prazničnom ambijentu. Mogućnost da letite avionom iz Niša za Beč za Novu godinu razlog je više da izaberete doček na bečkim bulevarima.

Želite da zaigrate valcer na lepom plavom Dunavu u ponoć pod blistavom prazničnom rasvetom? Pročitajte više o tome kakav je Beč tokom novogodišnjih praznika i koje vas sve avanture očekuju.

Posetite božićne vašare

Beč je poznat upravo po priređivanju pravog uličnog spektakla tokom prazničnog perioda. Smatra se da austrijska prestonica ima neke od najraskošnijih božićnih vašara u celoj Evropi. Ispred palate Belvedere nalazi se jedan od tradicionalnih vašara – pijaca sadrži krug tezgi, gde možete kupiti razne rukotovorine, ali i delikatese austrijske kuhinje i čuveno kuvano vino. Praznično veselje sa svakodnevnim horskim predstavama nećete naći samo ispred Belvedere palate. Naprotiv, tu su i pijace Karlsplac, Šenbrun i Friung. Najbolje je da krenete u celodnevni obilazak i prepustite se novogodišnjoj euforiji Bečlija.

Doživite balsku sezonu kao u davna vremena

Tek kada se prepustite čarima “balske sezone” u Beču, zaista možete razumeti zašto se prestonica Austrije naziva carskom i romantičnom. U periodu između novembra i januara ovde oživljavaju balovi iz ere bečke dekadencije i visokog društva. Priliku da zaplešete poput aristokrata i habzburških monarha  imate na svakom koraku. Ako sebe smatrate iskusnim, slobodno se uputite na plesni podijum Bečke filharmonije. Naravno, postoje i manje formalni balovi, tako da postoji šansa za ples po svačijem ukusu.

Ne propustite romantično i zabavno klizanje 

Ne morate biti vrhunski skijaš, niti snoubordista da biste uživali u zimskim sportovima. Iznajmite klizaljke i uživajte na nekom od brojnih klizališta postavljenih širom Beča. Zamislite samo kakav je doživljaj klizati u bašti palate Vilhelminenberg ili pak na ogromnom klizalištu između Bečkog koncertnog doma i hotela Interkontinental (prostire se na neverovatnih 6.000 m2). Ovo potonje klizalište je naročito popularno među turistima, ali i lokalnim stanovništvom. Ukoliko se niste okušali na ledu, možete pohađati neki čas i potom prepustiti zimskim čarolijama.

Upijajte kulturu na predstavama i koncertima

Poznat po tome što je moćno središte kulture evropskog kontinenta, glavni grad Austrije ima impresivan izbor predstava i koncerata tokom cele godine. Međutim, ako želite “najbolje od najboljeg”, zima i praznični period su svakako idealno vreme za posetu Beča. Od nastupa u svetski poznatoj Bečkoj državnoj operi do brojnih crkvenih koncerata, izbori su beskrajni kada su u pitanju koncerti.

Vrhunac 31. decembra je tzv. Bečka novogodišnja trasa. Naime, u centru grada se odigrava vrhunska zabava, koja počinje od 14h i traje do 2h ujutro. Duž staze za doček Nove godine, na desetine gastronoma služe penušava vina, punč i kulinarske specijalitete. Postoji nekoliko bina na kojima se organizuje muzički i plesni program po svačijem ukusu – od valcera, preko popa i roka, do disko, bluz, fank i soul muzike.

Trasa za doček Nove godine vodi od Frejunga preko trga Am Hof, Grabena, Štefansplaca i Kerntner štrase do Nojer Markta. Naročito popularna je klasična oblast na Grabenu, gde čak možete uzeti i neki čas plesa koji organizuju bečke plesne škole. Ne propustite da “uplešete” u Novu godinu uz zvuke Štrausovog valcera “Na lepom plavom Dunavu” i Pumerina, čuvenog zvona katedrale Svetog Stefana. Zvonjenje Pumerina u novogodišnjoj noći čak se emituje na radiju i televiziji!

Pored valcera, u Bečkoj državnoj operi u novogodišnjoj noći se u tradicionalnom stilu izvodi i opereta „Die Fledermaus” Johana Štrausa. Prvog januara, ceo Beč gleda tradicionalni TV prenos Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije dok uživa u jutarnjem doručku za „lečenje mamurluka“.

Zagrejte se u udobnim bečkim kafićima

Klizanje, mraz, sneg – zima u Beču ipak ne mora da bude samo hladna! Pored mnogo udobnih kafića neće vam biti teško da pronađete sklonište od mraznog vremena. Ugrejte se u nekoj od tradicionalnih bečkih kafeterija u kojima se svakodnevno nude zimski specijaliteti. Peciva, kolači ili čuvena čokoladna Saher torta u kombinaciji sa divnim aromama kafe pravi su izbor za opuštanje i punjenje baterija za nove šetnje.

Dočekajte Novu godinu pod snegom

Nažalost, poslednjih godina se suočavamo sa činjenicom da nam zime u gradovima prolaze bez snega. Ako želite da imate “belu Novu godinu”, sa prosečnom temperaturom oko 0°C u decembru Beč je generalno siguran izbor. Naravno, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da će sneg pasti, ali u Austriji su veće šanse za snežne padavine no kod nas. Pahulje i nežni beli pokrivač čine atmosferu božićnih vašara dodatno bajkovitom. Od grudvanja, sankanja i pravljenja Sneška Belića, nema sumnje da je boravak u Beču u ovo doba godine i te kako zabavan.

Kombinujte zimu sa SPA opuštanjem

Ma koliko vas opčinila bajkovita praznična rasveta bečkih ulica, neće vam biti lako da čitave dane provodite vani na hladnom vremenu. Potražite predah od zime i snega u nekom od mnogih dnevnih SPA centara u Beču. Ništa vam neće prijati kao topla sauna ili parno kupatilo nakon grudvanja ili celodnevnog šetanja. U većini opremljenijih hotela možete se opustiti u bazenu ili wellness centru. Tako osveženi produžite dalje novogodišnju avanturu.

Uživajte u preukusnoj hrani

Na kraju, ali ne i najmanje važno, uživajte u hrani! Iako nacionalne kuhinje nemaju “godišnja doba”, austrijska kulinarska umetnost naročito dolazi do izražaja upravo zimi, tokom praznika. Bogati sastojci bečke kuhinje koriste za pravljenje slatkih i slanih jela visoke kaloričnosti. Na uličnim tezgama možete probati verovatno najukusniji pečeni kesten i krompir u životu i zagrejati se kuvanim vinom. Naravno, Beč je poznat i po velikom broju otmenih restorana u kojima poslužuju tradicionalna jela i poslastice.

Sasvim je izvesno, uz ukuse, mirise, muziku i veselu atmosferu, praznični ambijent bečkih ulica potpuno će vas opčiniti. Ako počnete sa planiranjem putovanja već u septembru i oktobru, ne samo da ćete napraviti savršen itinerer već se i duže radovati bajci koja vas čeka!

Fotografija:https://unsplash.com/photos/p6glN5iNFMI

Check Also

Pečenjevce već 19 godina u čast krompira održava Krompirijadu

Manifestacija posvećena krompiru – Krompirijada održana je danas po 19 put u Domu kulture Pečenjevce. …

Оставите одговор