hotel bell

Dodelom nagrada sinoć zatvoren 16. LIFFE – Leskovački internacionalni festival filmske režije

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem filma ,,Eskort’’ sinoć je završeno 16. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE. Festival je održan od 14. do 19. septembra na više lokacija u Leskovcu, na kojima je prikazano više od 50 filmova, uz brojne prateće programa.

Festival je na samom kraju svečane ceremonije zatvorio Darko Bajić, umetnički direktor festivala koji je rekao da je ova godina bila veoma naporna jer se mnogo radilo da bi se na LIFFE prikazali najkvalitetniji filmovi iz regiona i sveta i poručio svima da dolaze u bioskop, da doživljavaju život svakog trenutka, da uživaju u Leskovcu, prelepom gradu i da uživaju u dobrim filmovima.

„Uključili su se i mladi autori koji su nam mnogo pomogli da ovaj festival bude još značajniji, još kompleksniji i bolji. Ove godine je u ovom gradu bilo preko 40 reditelja i ono što je jako važno jeste da u nekom vremenu virusa i ratova, ovde reditelji iz čitavog regiona razgovaraju i pričaju o jednom zajedničkom cilju, o jednom zajedničkom snu, a to je film“.

Gran Pri ,,Živojin Žika Pavlović’’ pripao je reditelju Juraju Lerotiću za režiju filma ,,Sigurno mjesto’’ koju je u ime gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića uručila zamenica dr Lidija Dimitrijević Ognjenu Sviličiću, selektoru, koji je preuzeo pomenutu nagradu.

Druga nagrada za režiju ,,Živojin Žika Pavlović’’ dodeljena je Pjeru Žalici za režiju filma ,,Praznik rada’’, dok je treća otišla u ruke rediteljki Nini Ognjanović za film ,,Ovuda će proći put’’.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Goranu Markoviću za ulogu u filmu ,,Sigurno mjesto’’, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala glumici Mariji Škaričić za ulogu u filmu ,,Tragovi’’.

Ove godine, na festivalu je ustanovljena nova kategorija ,,Divlji film’’ i nagrada koja nosi ime po legendarnom reditelju Dušanu Makavejevu koja je dodeljena

Šonu Prajsu Vilijamsu za režiju filma ,,Slatki istok’’. Specijalna nagrada žirija za scenario dodeljena je filmu ,,Teheranske priče’’ rediteljskog dvojca Alireza Khatami i Ali Asgari, dok je specijalnu pohvalu dobio film ,,Lice meduze’’ rediteljke Melise Libental.

Nagrada Asocijacije filmskih festivala Srbije za najbolju režiju srpskog filma dodeljena je Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film ,,Da li ste videli ovu ženu’’, dok je AFIFS nagradu za najbolju režiju filma srpske manjinske koprodukcije dodelio Josipu Žuvanu za režiju filma ,,Garbura’’.

LIFFE nagrada festivala za najgledaniji film na kulturnom prostoru Jugoslavije otišla je Luki Mihailoviću za režiju filma ,,Indigo kristal’’ koji je otvorio ovogodišnje izdanje festivala.

U kategoriji studentskog filma, Grand Pri ,,Radomir Bajo Šaranović” za najuspešnijeg mladog reditelja osvojio je Bojan Radanović sa Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, za režiju filma ,,Fender’’. Druga nagrada pripala je Đorđu Petroviću sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu za režiju filma ,,Mamut’’, a treću nagrada osvojila je Tina Veličković sa Fakulteta dramskih umetnosti u Skopju za režiju filma ,,Taga’’, odnosno ,,Tuga’’.

Check Also

Počela podela novogodišnjih paketića za mališane iz Grdelice, Vučja, Pečenjevca …13. decembra za leskovačke mališane

U leskovačkoj hali Plavi paviljon danas je počela distribucija 10.000 novogodišnjih paketića za leskovačke mališane. …

Оставите одговор