Home / Opštine / Bojnik / Pojedini prosvetari i ovu školsku godinu započeli štrajkom: Unija sindikata traži veća izdvajanja za obrazovanje
hotel bell

Pojedini prosvetari i ovu školsku godinu započeli štrajkom: Unija sindikata traži veća izdvajanja za obrazovanje

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, protestovali su juče u više od 15 gradova u Srbiji, a nezadovoljstvo situacijom u obrazovanju izrazili su i prosvetari u Leskovcu, Pečenjevcu, Brestovcu, Vučju, Lebanu i Bojniku, saopštava GO USPRS Leskovac

U saopštenju se, nakon čestitki za početak školske godine, konstatuje da obrazovanje još jedan ciklus započinje bez ministra, a da je štrajk samo simbolično podsećanje da borba nije završena, te da se prosvećivanje naroda ne može zaustaviti ignorantskim ophođenjem, vređanjem inteligencije i obezvređivanjem rada roditelja, vaspitača, učitelja, nastavnika i profesora od strane sopstvene države.

Poštovanje ovih vrednosti je ono čemu prosvetni radnic teže i ubeđeni su da će u tome uspeti, jer je u prosveti inteligencija jednog društva i države, a ne u kancelarijama ministarstva, zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Leskovcu.

Saopštenje prati i sedam zahteva, kojima se traže veća izdvajanja za prosvetu: uvođenje platnih razreda, koje je obećano još od 1. januara 2016. godine, povećane budžeta za obrazovanje za 20 procenata, jer je prosečna zarada u ovoj oblasti niža od republičkog proseka, izjednačavanje ličnih primanja u prosveti, sa onima u zdravstvu, isplatu 50.000 dinara koje predstavljaju ostatak dugovanja, i korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zahteva i plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima radnih podgrupa u školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu, kao i njegov hitan odgovor o isplati dugovanja prosvetarima koji su radili sa učenicima po IOP programima.

Unija očekuje zvanične i konkretne pregovore i spremna je za dogovor, zaključuje se u saopštenju.

Protesti su juče održani u Školi za tekstil i dizajn, Muzičkoj školi “Stanislav Binički“ i Osnovnoj školi “Petar Tasić“ u Leskovcu, osnovnim školama “Vuk Karadžić“ u Pečenjevcu, “Stanimir Veljković Zele“ u Bojniku i “Radovan Kovačević Maksim“ u Lebanu, a štrajku su se pojedinačno priključili i članovi Unije u OŠ “Bora Stanković“ u Vučju i OŠ “Branko Radičević“ u Brestovcu.


     

Check Also

Rukometaši Dubočice poraženi na gostovanju u Pančevu

Rukometaši Dubočice 54 poraženi su na gostovanju u Pančevu u duelu sa Dinamo rezultatom 29:26 …

Оставите одговор