hotel bell

Konopnica, postojbina “visokih“ ljudi, danas je selo neženja

Smeštena kraj Niškog puta, koji datira još iz rimskog doba, Konopnica je, sudeći prema materijalnim ostacima i predanjima, vrlo staro selo. Preživelo je burnu istoriju, a danas je, čini se, najveći problem ovog naselja- nekoliko desetina neženja

S kolena na koleno se u Konopnici prenosilo predanje o tome da su na prostoru današnjeg sela živeli Latini. O burnom životu na Gradecu, jednom od stenovitih uzvišenja na jugu naselja, svedoči i srednjovekovna tvrđava, gde se i sad amogu naći pokoja tugla i malter.

Priča se da su seljani kamen sa oštećenih zidova ove građevine, iskoristili za zidanje svojih kuća. U podnožju Gradeca iskopani su stari grobovi, a u nekoliko njih pronađene su lobanje i drugi ljudski ostaci. Sudeći po dužini butnih kostiju, reklo bi se da su na ovom prostoru živeli visoki ljudi.

Iako se na osnovu materijalnih artefakata može zaključiti da je Konopnica datira od davnica, prvi pisani tragovi sa ovim imenom pominju se u jednom putopisu s početka 16. veka.

Naziv je ponelo po konoplji, čijim se uzgojem, stanovništvo uglavnom bavilo, ali se o tim vremenima danas samo pripoveda. Konoplju su zamenili povrtnjaci i vinogradi.

Asfalt je stigao do svake kuće, selo je dobilo uličnu rasvetu, Dom kulture, crkva Presvete Bogorodice i parohijski dom su renovirani, bujični potok uređen, sagrađen most.

Konopnica se širi, a mladi nerado odlaze. Ovo naselje ima vrlo dobre uslove za život, pa bi se reklo da nema nikakvih problema. Postoji ipak nešto što “žulja“ marljive i uporne žitelje. To je činjenica da je Konopnica postala selo neženja, zbog nekoliko desetina mladića i “starih“ momaka, koji nikako da se odluče za ženidbu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Upravni odbor NALED-a usvojio izveštaj o poslovanju za prošlu i projekciju budžeta za 2023. godinu

Juče je u Beogradu održana 16. sednica Upravnog odbora NALED-a sa šest tačaka dnevnog red …

Оставите одговор