Početna / DOGAĐAJI / Pojačana kontrola osmaka pred predstojeći završni ispit – Za učeničko prepisivanje direktori snose sankcije

Pojačana kontrola osmaka pred predstojeći završni ispit – Za učeničko prepisivanje direktori snose sankcije

Pripreme za kvalifikacione ispite  privode se kraju, jer će svršeni osnovci, koji se nisu opredelili za specijalizovane muzičke, baletske, umetničke i sportske škole, 17., 18. i 19. juna polagati prijemni iz srpskog , matematike i još pet predmeta. Ove godine, Ministarstvo će, poučeno iskustvom od lane, preduzeti pojačane mere i kontrole.

Predstojeći kvalifikacioni ispit bio je jedna od tema jučerašnjeg sastanka pomoćnice ministra prosvete, Vesne Nedeljković, sa direktorima osnovnih škola sa juga Srbije. Na osnovu analize prošlogodišnje organizacije, a o podacima nije htela da govori novinarima, doneti su zaključci i propisane mere, kako da prijemni protekne bez problema i nepravilnosti.

„Nepravilnosti su uočene u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, a posebno u Leskovcu i sa njima će rukovodioci škola biti upoznati. Direktor škole je odgovoran za mnogo toga, ali ne može da snosi krivicu, ako se testovi pregledaju na drugom mestu i ako pregledači ne rade posao kako valja. Mora se znati ko snosi najveći deo odgovornosti, kako se biraju pregledači, ko ih upućuje i ko je kriv, ukoliko tu dodje do propusta. Direktor može biti odgovoran za deo ispita koji on nadzire, odnosno kvalifikacioni ispit koji se odvija u njegovoj školi. Ministar je i prošle godine poslao jasnu poruku, tamo gde budu uočene nepravilnosti, direktori će biti smenjeni, poručila je zamenica Nedeljković.

Direktori škola upoznati su sa svim merama predostrožnosti koje će važiti za postupak polaganja kvalifikacionog ispita, kako bi se sprečilo prepisivanje i svim đacima omogućili ravnopravni uslovi za ostvarivanje prava na upis.

Svršeni osnovci će prijemni iz srpskog jezika polagati 17. juna, dan kasnije iz matematike, a 19.juna i kombinovani test iz pet predmeta. Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U petak bez struje stanovnici Sinkovca

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u petak, 05.06.2020. godine u vremenu …

Jedan komentar

  1. Masovno se koriste bubice. Ako je do pre nekoliko godina ova oprema bila korišćena najviše od strane studenata, sada se spustila i kod srednjoškolaca pa i osnovaca. Fakulteti su se opremili kontra merama, ali osnovne škole još nisu svesni ovog problema

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *