Okružni krizni štab: Stanje na rekama stabilno, na Južnoj Moravi vanredna odbrana od poplava

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U Leskovcu je održan sastanak Okružnog kriznog štaba na kojoj je konstatovano da je stanje na rekama stabilno i da nema opasnosti od poplava.

Ne računajući manja izivanja, uglavnom bujičnih vodotokova u Vlasotincu, Medveđi i Bojniku, na teritoriji Jablaničkog okruga stanje na rekama je stabilno i nema opasnosti od poplava, zaključak je sa vanredne sednice Okružnog kriznog štaba, kojom je predsedavao načelnik, Božidar Stojiljković.

Na Južnoj Moravi kod Grdelice je još uvek na snazi vanredna odbrana od poplava, a Jablanica i Veternica su u stagnaciji. Manja klizišta pojavila su se u opštinama Medveđa i Vlasotinca i njihova sanacija je u toku, saopšteno je na današnjoj sednici.

Vanredna sednica kojoj su, osim gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i predsednika opština Medveđa i Vlasotince, Nebojše Arsića i Zorana Todorovića, prisustvovali i načelnik Sektora za vanredne situacije, Miodrag Marjanović, odnosno Dragoljub Miljojković, direktor Vodoprivrednog centra Niš, konstatovano je da su gradski i opštinski štabovi preduzeli sve preventivne mere,kako bi se, u slučaju potrebe, pravovremeno reagovalo.

Delimična izlivanja manjih reka i potoka nisu ugrozila kvalitet pijaće vode na teritoriji grada Leskovca i to je dobra vest, a činjenica da je u odnosu na lane, budžetom za 2016. godinu planirano 3o posto više sredstava za preventivno delovanje u odbrani od poplava, govori u prilog tome da je lokalna samouprava izvukla pouke iz ne tako davnih iskustava, istakao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović:

– Na području grada Leskovca, situacija je stabilna i za sada nema ugroženih domaćinstava. Ekipe Štaba za vanredne situacije su stalno na terenu i prema poslednjim podacima, vodotokovi reka su u opadanju, osim Jablanice, koja je u stagnaciji. Na osnovu izveštaja ekipa, došlo je do njenog izlivanja kod mosta u Vinarcu, usled čega je poplavljeno nekoliko oranica, ali voda nije ni blizu okolnim domaćinstvima. Dogovoreno je da, nakon prikupljanja neophodne dokumentacije, počnemo sa rešavanjem nastalih problema. Osim na Jablanici, vanredna odbrana od poplava proglašena je i na toku Južne Morave kroz Grdelicu, ali za sada nisu registrovana izlivanja. Od 2012. godine donosimo Godišnji operativni plan odbrane od poplava i trudimo se da ga u potpunosti realizujemo, a samo u prošloj godini, grad Leskovac je u regulaciju vodotokova na devet lokacija, uložio pet miliona dinara, istakao je Cvetanović.

Predsednik opštine Vlasotince, Zoran Todorović, naglasio je da problema sa izlivanjem reka i potoka na toj teritoriji nije bilo, ali da je, usled jakih kiša proradilo nekoliko manjih klizišta na opštinskim putevim:

– Dva klizišta su stara, a dva novonastala i u toku je njihova sanacija. Sva je sreća da se radi o klizištima manjeg obima. Proteklih dana angažovali smo mehanizaciju za čišćenje potencijalno vodoplavnih kanala, rekao je Todorović, još jednom podsećajući da je za izlivanje manjih vodotokova uglavnom kriv ljudski faktor, jer se građani i dalje neodgovorno ponašaju prema svojoj okolini.

Opština Medveđa je budžetom za 2o16. godinu, za preventivu, ali i sanaciju poplavom oštećenih objekata, predvidelo dva miliona dinara i deo sredstava je već potrošen, rekao je predsednik Nebojša Arsić:

– Imali smo manja izlivanja Jablanice i Lapaštice. U selu Negosavlje, mahala Filipovića, poplavljeno je nekoliko domaćinstava. Ugroženi su zasadi maline, a Lapaštica se izlila i na još par mesta, ali su ekipe danonoćno dežurale, ne dozvolivši vodi da napravi veću štetu. Proradila su i klizišta, ali su prve štete sanirane i svi putni pravci na teritoriji opštine Medveđa su prohodni. Arsić je istakao problem mostova kod bivše Fabrike ”Termovent” i u selu Maćedonce, kojima je potrebna hitna popravka, jer bi ih sledeći jači poplavni talas mogao odneti.

Teritoriju Jablaničkog okruga preseca 75 kilometara vodotokova prvog, koji su u nadležnosti Srbija voda i 675 kilometara vodotkova drugog reda, za čije održavanje su zadužene lokalne samouprave.

Najobilnije izlivanje Južne Morave desilo se 196o godine, a nešto manjeg obima, ali takođe ozbiljne bile su i poplave 2oo8., 2o1o. i 2o14. godine, rekao je Dragoljub Miljojković, direktor Vodoprivrednog centra Niš i dodao da je zahvaljujući Vladinim programima za sanaciju, dosta novca u izgradnju bedema i duž ove reke.

– Uloženo je više od milijardu dinara u više od 18o objekata i to je jedan od razloga što smo ove godine izbegli izlivanja na mestima poplavljenim 2014. godine. Vladu očekuje izrada Karata rizika, i uz donaciju Evropske unije za par godina ćemo imati mapiranu svaku kritičnu destinaciju i svaki građanin će znati sa kakvim i kolikim rizikom od poplava se susreće, istakao je Miljojković.

Suzana Stojiljković

Check Also

U utorak bez struje 17 sela i 3 naselja

Iz Elektrodistribucije Leskovac stiže najava novih radova i isključenja potrošača sa mreže. “Ogranak Elektrodistribucija Leskovac …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *