Novi dnevni boravak u Ustanovi za odrasle i starije

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U dvorištu Ustanove za odrasle i starije nikao je potpuno nov objekat, namenjen dnevnom boravku za stara lica.

 

On će ispunjavati sve standarde za staranje o ovoj kategoriji stanovništva i u njemu će istovremeno moći da boravi 6o-ak osoba.

Radi se o potpuno novoj vrsti socijalne usluge, koju za sada ne pruža nijedna ustanova u Srbiji, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

-Izgradnju i opremanje takozvanog ”vrtića za stare”, sa 7 miliona dinara, finansira grad Leskovac, preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Naši najstariji sugrađani, koje članovi njihove porodice u toku dana smeste u ovaj prostor, dobiti kompletan zdravstveni tretman i negu. To je dokaz da lokalna samouprava, konstantno radi na unapređenju sistema socijalne zaštite, ali smo i u ranijem periodu, kroz projekte ”Gerontodomaćice”, vrednog 2 miliona dinara, ”Pomoć u kući starim licima”- 2,6 miliona i ” Pomoć staračkim domaćinstvima na teritoriji grada”, -7 miliona, dokazali da smo socijalno odgovorna vlast, spremna da pomogne svim sugrađanima.

Možda izgleda da radovi ne teku planiranom dinamikom, ali treba imati u vidu da se radi o potpuno novoj socijalnoj usluzi i da nismo imali nikakav reper u svom radu, istakla je direktorka Ustanove, Gordana Savić.

-Tražeći standarde za projekat, koji se kao ideja rodio još pre godinu i po dana, uvideli smo da se radi o potpunoj novini, pa Ministarstvo još uvek nema standarde kad je u pitanju Dnevni boravak za stare. Njih pravimo tek sada, u saradnji sa ministarstvom, a ova usluga upotpuniće spektar socijalnih aktivnosti namenjenih najstarijim sugrađanima. Ostalo je još da prostor opremimo radijatorima, stolovima, stolicama i nameštajem, koji, takođe, moraju odgovarati standardima. Moraćemo da sačekamo da se završe izbori, kako bismo finiširali opremanje, a na kraju nam ostaje pitanje posebne prostorije za odmor, ali i za to imamo rešenje, pa očekujemo da dnevni boravak bude gotov za mesec dana, a dodatne prostorije, nakon izgradnje ”tople veze” u junu, ili julu, rekla je Svićeva.

S. Stojiljković

Check Also

Program Leskovačkih letnjih festivala 2024.

Turistička organizacija Leskovac i grad Leskovac organizuju i ove godine tradicionalnu manifestaciju – Leskovački letnji …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *