hotel bell

Na Sabor trubača u Guči mogu samo vakcinisani i građani sa negativnim PCR testom

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović izjavila je danas u Čačku da samo podelom odgovornosti između organizatora, inspekcija i posetilaca možemo da imamo organizovane manifestacije sa minimalnim rizikom po zdravlje građana.

Obradović je nakon vanredne sednice Saveta Moravičkog upravnog okruga, koja je danas održana u Čačku, poručila da je taj sastanak zakazan kako bi se razgovaralo o predstojećim manifestacijama u avgustu i septembru.

Na prvom mestu, kako je precizirala, reč je o Saboru trubača u Guči, ali i Saboru violinista u Pranjanima, Nušićijadi u Ivanjici i Kupusijadi u Mrčajevcima, za koje u ovom trenutku ne postoji odobrenje Kriznog štaba da mogu biti organizovani. Ministarka je istakla da svi moraju da shvate da država i Krizni štab nisu za to da se ove manifestacije ne održe, ali da je zdravlje stanovništva najvažnije.

Ona je navela da je svima jasno da je, u ovoj dugotrajnoj situaciji koja je promenila život u Srbiji, ljudima potrebno da se okupe, posebno na otvorenom prostoru, ali da, sa druge strane, svi treba da podele odgovornost za ovakvu vrstu događaja. Glavni zaključak današnjeg razgovora jeste da na prvom mestu organizatori, inspekcije, uz asistenciju policije, ali i sami posetioci događaja, treba da podele odgovornost. Ljudi treba da shvate da će Guča ove godine biti drugačije organizovana u odnosu na ranije godine, poručila je ministarka.

Obradović je istakla da je postignut dogovor o tome da Sabor trubača u Guči bude tako organizovan da postane primer i za druge manifestacije, odnosno, da se uvede „branjena zona“ u dužini od sedam kilometara, u kojoj će biti strogo kontrolisan pristup.

Prema njenim rečima, dogovoreno je da organizatori manifestacija i inspekcije revidiraju planove, tako da se u tu zonu omogući ulaz vakcinisanima i građanima sa negativnim PCR testom, kao i da se postave punktovi za testiranje nevakcinisanih brzim testovima, uz mogućnost vakcinacije na samom punktu.

Ministarka je zaključila da je sastanak bio veoma dinamičan i da su se na njemu čula mišljenja i medicinske struke, ali i organizatora i inspekcija i poručila da volje da se ovakve manifestacije održe ima, ali samo uz poštovanje mera i podelu odgovornosti. Ona je naglasila i da će javnost biti svakodnevno obaveštavana o tome da Guča neće biti ista kao ranije, da će pristup biti restriktivan i da ako posetioci žele lepo da se provedu i uživaju, moraju biti ozbiljni.

Obradović je najavila da će se sledeće nedelje, nakon dobijanja revidiranih planova, videti da li manifestacije mogu da se održe na ovakav način, i poručila građanima da Guče neće biti ako ne žele da se pridržavaju propisanih mera i da nije isključeno da Krizni štab zabrani njeno održavanje, poštujući isključivo interes očuvanja zdravlja nacije.

Pitanje vakcinacije je pitanje od nacionalne važnosti. Svakim danom kojim ste odložili vakcinaciju, pomogli ste da epidemija traje duže, upozorila je ministarka.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

One comment

  1. Hahahhahahaha sve pijani a nigde kazne a ugrozavaju svakodnevno i druge, bravooo

Оставите одговор