Home / DRUŠTVO / Mobilna pravna klinika svakog utorka u Leskovcu
hotel bell

Mobilna pravna klinika svakog utorka u Leskovcu

Klub za osnaživanje mladih “KOM 018“ iz Niša i Društvo Roma “Prokuplje“, u saradnji sa niškim Pravnim fakultetom, a uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, sprovodi projekat  “Mobilna pravna podrška ugroženim društvenim kategorijama u južnoj Srbiji“.

Sastanci sa građanima održavaće se u Prokuplju i Leskovcu a juče je besplatnu pravnu pomoć zatražilo nekoliko naših sugradjana.

Konsultacije sa gradjanima u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, kao saradnika na projektu, organizovane su unazad nekoliko nedelja, ali su se realizatori projekta tek danas predstavili javnosti, sa ciljem animiranja što većeg broja Leskovčana, kojima je pravna pomoć inače nedostupna.

– Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i podršci stupio je na snagu septembra prošle godine, ali mnoge lokalne samouprave još uvek, iako im je to obaveza, nisu formirale kancelarije za ovu vrstu usluga. Zato smo mi došli na ideju da zajedno sa Pravnim fakultetom pokrenemo projekat, a finansijsku podršku smo potražili i dobili od Ambasade Kraljevine Holandije. Na nekoliko početnih sastanaka dogovorili smo strategiju i odabrali ciljnu grupu, kojoj je projekat namenjen, rekao je Dejan Živković, predstavnik Društva Roma “Prokuplje“.

A ciljna grupa su sve socijalno ugrožene grupe, u koje spadaju i Romi. Oni se najčešće i obraćaju za besplatnu pravnu pomoć:

– Iako smo sa pripremnim sastancima počeli tokom prošlog leta, prve konsultacije sa gradjanima Prokuplja i Leskovca održane su u oktobru. U nekoliko meseci, besplatnu pravnu podršku od nas je zatražilo 120 gradjana. Saslušali smo ih i pokušali da im pomognemo. Naš posao je da utvrdimo problem, analiziramo ga i ustanovimo da li je rešiv, preporučimo gradjaninu način za rešavanje i pružimo podršku u izboru pravnog sredstva. Nemamo ovlašćenja da zastupamo klijente u postupku, ali verujem da je naša  pomoć dragocena, ocenio je Ivan Barun, predstavnik advokatske kancelarije “Obradović-Barun“, takodje partnera na projektu.

Program mobilne pravne podrške u južnoj Srbiji otvara mogućnost studentima III i IV godine Pravnog fakulteta da svoje znanje iskoriste u radu sa klijentima , koji imaju realne i stvarne probleme, što je jedan od razloga uključivanja ove visokoškolske ustanove u projekat:

– Interes Pravnog fakulteta je dvostruk. Najpre, pomažemo socijalno ugroženim gradjanima, a s druge strane, naši studenti dobijaju priliku da u realnim situacijama primene teorijsko znanje. Oni su odabrani  nakon prilično rigidne selekcije. Po prijavljivanju na interni konkurs, prolaze kroz intervjue i ovde su sa nama najbolji od najboljih, istakao je dekan, Goran Obradović.

Misija za koju su odabrani,  studentima pruža stručnu praksu, kakvu tokom školovanja ne mogu da dobiju, zbog čega se Lazar i prijavio na konkurs:

– Ovo je nas nemerljivo iskustvo i pre svih sam zahvalan Pravnom fakultetu što se priključio programu i što nas jeizabrao. Ono što je posebno važno jeste da  tokom rada na slučaju možemo da pitamo,  zatražimo pomoć od profesora i advokata, na licu mesta otklanjamo dileme i nedoumice,obnavljamo usvojena i stičemo nova znanja. Posebno je zadovoljstvošto možemo da pomognemo ljudima, time što ih upućujemo u pravne postupke i procedure, a vrlo često je taj početni korak i najvažniji, kaže Lazar Petrović, student IV godine prava.

Mobilna pravna klinika će, do jula, utorkom raditi  naizmenično  u Prokuplju i Leskovcu, a Leskovački kulturni centar je za te namene obezbedio prostoriju. Realizatori projekta uputili su poziv žiteljima dva pomenuta grada , iz kategorije socijalno –ugroženih  da zakažu konsultacije sa studentima i advokatima i iskoriste svoje pravo na besplatnu pravnu podršku.  

S.Ć.

Check Also

Pucnjava u selu kod Leskovca, iz lovačke puške ranio komšiju

U jednom selu u okolini Leskovca sinoć se dogodio incident – pišu beogradski mediji. Kako …

One comment

  1. Odbor za judska prava Leskovac vec 25 godina pruza besplatnu pravnu pomoc marginalizovanim i ranjivim grupama i to svaki dan gradjanima Leskovca ali i svima kojima je potrebno u Jablanickom okrugu.
    Ovo samo kao podsetnik Dnevniku juga koji na vise poziva nije nikada objavio saopstenja Odbora.

Оставите одговор