Početna / DOGAĐAJI / Ministar Krkobabić u Leskovcu predstavio program „500 zadruga u 500 sela“

Ministar Krkobabić u Leskovcu predstavio program „500 zadruga u 500 sela“

U Skupštinskoj sali Grada Leskovca danas je održano predstavljanje projekta „500 zadruga u 500 sela“ čiji je cilj oživljavanje zadrugarstva u Srbiji.

Projekat je predstavio Ministar ravnomernog i regionalnog razvoja u Vladi Srbije Milan Krkobabić.

„Konkurs za finansiranje zadruga je danas izašao i on posebno interesuje domaćine Srbije, ovde u ovom upravnom okrugu gde su vredni poljoprivrednici. To znači da u narednih 30 dana domaćini Srbije, zadrugari, zadruge imaju mogućnost da konkurišu za podsticajna sredstva. Nove zadruge imaju šansu da dobiju do 7,5 miliona dinara, postojeće do 15 miliona i složene zadruge do 60 miliona. 60 zadruga u 60 sela ima šansu da dobije ova sredstva. Ona su pristojna i po obimu i po načinu dobijanja. Ona su jedina sredstva u Srbiji za koja ne morate da dajete učešće, to su sredstva koja ne koštaju.“

Ministar Krkobabić naglasio je da su to bespovratna sredstva Kabineta minstra Krkobabića, ali da se moraju upotrebiti namenski za kupovinu opreme, mašina, višegodišnjih zasada ili stada. Ono što je suština ovog projekta jeste imperativ podizanja zadruga u Srbiji, jer je to jedini način da mali proizvođač u Srbiji opstane. Jedino pravo sistemsko dugoročno povezivanje jeste povezivanje malih poljoprivrednih proizvođa u zadruge, odnosno horizontalno povezivanje.

Prisutnima se obratio i gradonačenik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je ovom prilkom istakao da naš kraj ima veliko prirodno bogatstvo i da poljporivredni proizvođači udruživanjem obezbeđuju sebi bolje mesto na tržištu.

„Zahvaljujući projektu „500 zadruga u 500 sela“ koji je pokrenuo naš uvaženi ministar Krkobabić oživeli smo duh zadrugarsta u Srbiji. Do sada se pokazalo da je ovaj projekat u koji se ulažu velika energija i finansijska sredstva izuzetno dobro koncipiran. Jug Srbije ima veliko prirodno bogatstvo koje pruža brojne mogućnosti. Jug naše zemlje predstavlja svojevrsnu misiju za spas srpskog sela od daljeg propadanja jer se zahvaljujući pomenutim subvencijama osavremenila proizvodnja, a savremenom proizvodnjom i udruživanjem proizvođači mogu da se izbore na tržištu i ostvare zavidnu zaradu. Značaj zadrugarstva je veliki, zbog toga što umanjuje stopu nezaposlenosti jer svaka zadruga ima najmanje pet osnivača/domaćina i veliki broj kooperanata i zbog uticaja na smanjenje migracija iz sela. Na teritoriji Jablaničkog okruga u 2017. i 2018. zadrugama je pripalo 71,7 miliona dinara, od toga krajem prethodne godine 4 leskovačke zadruge dobile su 36,4 miliona dinara – kazao je Cvetanović dodavši da je 85 miliona koje ove godine izdvajamo za poljoprivredu, 21 milion dinara više nego što je izdvojeno u 2018. godini.“

Pogledaj takodje

Upošljenici Dom zdravlja u Vlasotincu iako iscrpljeni čine sve da sugrađanima izađu u susret

Trijažni centar za respiratorne infekcije i febrilna stanja, pri Domu zdravlja u Vlasotincu, koji radi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *