Početna / DOGAĐAJI / KRKOBABIĆ: Bez zadrugarstva nema razvoja srpskog sela

KRKOBABIĆ: Bez zadrugarstva nema razvoja srpskog sela

U Svečanoj sali Grada Leskovca organizovan je prijem za Ministra ravnomernog i regionalnog razvoja Milana Krkobabića koji je ovom prilikom predstavio program „500 zadruga u 500 sela“.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović istakao je da je naš kraj poznat po poljoprivredi i da će ovaj program omogućiti oživljavanje zadrugarstva kroz udruživanje.

“ Značaj zadrugarstva je veliki, zbog toga što umanjuje stopu nezaposlenosti jer svaka zadruga ima najmanje pet osnivača i veliki broj kooperanata a takođe je značajna jer utiče na smanjenje migracija iz sela. Na teritoriji Jablaničkog okruga u 2017. i 2018. zadrugama je pripalo 71,7 miliona dinara i upravo ćemo danas posetiti jednu takvu zadrugu u selu Gradašnica koja predstavlja primer dobre prakse. Iskreno se nadam da će se veliki broj leskovačkih domaćina prijaviti na konkurs o kojem je ministar govorio u sali Skupštine i iskoristiti šansu da unaprede svoje poslovanje i svoj rodni kraj. Leskovac nastoji da bude lokalna samouprava kojom će se poljoprivrednici ponositi. Pre dva dana objavljen je konkurs za subvencije za koje izdvajamo 25 miliona dinara. Ukupno se za poljoprivredu izdvaja 85, iduće godine će biti preko 100 miliona i tendencijom da procenat izdvajanja iz budžeta za poljoprivredu bude 5% – istakao je Cvetanović.

Ministar Krkobabić je još jednom istakao da bez udurživanja u zadruge ne postoji mogućnost opstanka na selu, i da su ključ mladi ljudi koji su nosioci svega toga.

„Ovo je treći konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za koji poljoprivredni proizvođači mogu da podnesu prijave najkasnije do 15. avgusta. Očekujemo da sredstva dobije novih 60 zadruga u 60 sela. To nas ohrabruje jer bez udruživanja nema opstanka. Za ove namene izdvojili smo 600 miliona dinara, dok su ukupna sredstva koje je vlada odobrila 1.700.000.000 dinara. Novo osnovane zadruge će moći da konkurišu za 7,5 miliona dinara, postojeće za 15 miliona dinara a složene za 60 miliona dinara. U Srbiji su zadrugari u nepune dve godine formirali 474 zadruge, i to je nešto što je neverovatno. Nikli su mali pogoni, voćnjaci, povrtnjaci, nove staje, vinogradi… To je nešto na šta smo posebno ponosni i šta nas ohrabruje, a neverovatna činjenica je da se uduržuju mladi koji svoju budućnost vide na selu – istakao je Krkobabić.

Pogledaj takodje

Preporuka fabrikama u Vlasotincu da prekinu proizvodnju ili rade na minimumu u narednih 14 dana

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, u vezi sa COVID-om 19, kao i prognoze stručnjaka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *