Mihajlović: Srbija završava Koridor o kome se pričalo unazad 30 godina

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, danas je obišla radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

Ona je izjavila je da se već nazire siguran kraj gradnje Koridora 10 kroz Srbiju, da će najduži tunel u izgradnji – Manojle, dug 1808 metara biti probijen u junu, kao i da će najteža deonica kroz Grdeličku klisuru biti završena početkom 2017 godine. Ministarka Mihajlović je, nakon obilaska radova na izgradnji tunela Predejane, koji je probijen još 20. aprila, izjavila da nije želela da tada poseti ovu deonicu Koridora, jer je u jeku bila predizborna kampanja.

– Sada smo ovde da još jednom pokažemo da se Koridor 10 završava upravo onako kako smo i najavljivali, završetkom najteže i najzahtevnije deonice kroz Grdeličku klisuru. Sada je jasno da, probijanjem ovog, i tunela Manojle, Srbija završava Koridor o kome se pričalo unazad 30 godina, izjavila je. Danas je ujedno i Dan pobede, koji želimo da obeležimo upravo na ovakav način, da pokažemo i dokažemo da radimo i da Srbija želi da se razvija. Iza ove Vlade stoje rezultati, a istim tempom nastavićemo i u narednom periodu. Želimo da završimo ne samo Koridor 10, već i Koridor 11, i mnoge druge projekte, i da stvorimo šansu da naše domaće firme budu ne samo podizvođači, već i glavni izvođači radova, dodala je ministarka Mihajlović.

Tunel “Predejane”, u samoj Grdeličkoj klisuri, je 11-ti koji je probijen od ukupno 12 tunela na Koridoru 10. Radove je izvela firma Consortium Alliance X, a kao podizvođači bile su angažovane 4 domaće firme sa oko 190 radnika.

Vlasnik firme Consortium Alliance X, Valentin Trašlijev rekao je da će tunel Predejane biti završen u roku, kao i da je to jedan od najtežih objekata koje je ta kompanija uradila od ukupno 120 kilometara tunela do sada. Tunel “Predejane” je dug 1085 metara i biće opremljen najsavremenijim telekomunikacionim sistemima, saobraćanom opremom i signalizacijom, objasnio je Dmitar Đurović, direktor Koridora Srbije. Na istom putnom pravcu, na deonici Caričina Dolina – Vladičin Han očekuje se i probijanje najdužeg tunela u Srbiji, tunela “Manojle”, koji je dug 1808 metara. Do njegovog proboja ostao je još 181 metar. Na južnom kraku Koridora 10, ka Makedonskoj granici, ostalo je da se izgradi još oko 34 kilometra auto-puta. Ostalo je da se završi deonica Grdelica – Caričina Dolina – Vladičin Han u dužini od 26,3 kilometra i Srpska Kuća – Levosoje u dužini od osam kilometara.

Šef kancelarije za zapadni Balkan Evropske investicione banke, Andreas Beikos, podsetio je na to da je ta banka 2009. godine sa Vladom Srbije potpisala ugovor za kreditiranje Koridora 10 u ukupnoj vrednosti 314 miliona evra i da je Srbija do sada povukla 86 miliona.

– Ovaj projekat je deo šireg investicionog programa izgradnje vanevropskog Koridora 10, koji će Srbiju povezati sa Bugarskom i Makedonijom. Izgradnja 1,1 km tunela Predejane, finansira se sa 15 miliona evra i predstavlja sastavni deo veoma važne deonice Grdelica-Caričina dolina autoputa E75. Radovi na tunelu, na veoma nepristupačnom terenu , započeti su 2013. i planirano je da budu završeni, zajedno sa ostalim delovima autoputa, 2017. godine, rekao je Beikos.

Ministarka Zorana Mihajlović sa predstavnicima Koridora Srbije, obišla je i radove na mostu “Morava 1” kod mesta Momin kamen, na deonici Caričina Dolina – Vladičin Han, ispred tunela “Manojle”. Direktor Koridora Srbije, Dmitar Đurović objasnio je da je ovo najteža, najzahtevnija i najskuplja deonica Koridora 10. Most “Morava 1” dužine 230 metara, iza nas je galerija, vijadukt, pa slede tri mosta da bi ušli u najduži tunel u Srbiji “Manojle”. Radovi teku po planu i očekujemo da na vreme budu završeni, objasnio je Đurović. Na delu od Grdelice do Vladičinog Hana nalaziće se, zajedno sa paralelnim putevima, ukupno 108 mostova, od toga tridesetak na glavnoj deonici.

Аna Jovanović

Check Also

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *