Home / DRUŠTVO / MALI DIVOVI Spomenik oslobodiocima u ljubičastom povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece
hotel bell

MALI DIVOVI Spomenik oslobodiocima u ljubičastom povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece

Večeras je Spomenik oslobodiocima u Leskovcu osvetljen ljubičastom bojom, povodom 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece.

Tako će se naš grad pridružiti grupi od 2o lokalnih samouprava, koje su podržale akciju Udruženja ’’Mali div’’.

U svetu se, svake godine, pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji, više od 4. 000, ili 11 svakoga dana. Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja. Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka.

Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: otvoreni arterijski duktus koji može može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, respiratorni distres sindrom, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju, hidronefroza, umbilikalna i ingvinalna hernija, hipotonija i hipertonija… U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60%.

Prevremeno rođenje je  vodeći uzrok smrtnosti dece mladje od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina, a svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rodjene dece Srbije ,,Mali Div,, koje pruža podršku roditeljima prevremeno rodjene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.

Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rodjene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu.

S. Ć.

Check Also

Rode odmarale, Hitna pomoć imala 17 kućnih poseta i 46 pregleda

Rode su odmarale u danu za nama. Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 časa u …

One comment

  1. Друшкић

    Како би било да општина-град уложи мало новца да обнови слова, нека су поиспадала. А, да, прошла је 100-годишњица, сад више не мора.

Оставите одговор