Leskovački ajvar – Ukus juga i sunca utkani u najukusniji namaz u Srbiji

Leskovac kao i čitava južna Srbija, od septembra do novembra miriše na zimnicu – najviše na ajvar. Ljut, cepkani, mešani – ajvar je zaštitni znak juga zemlje. Uostalom, “tradicionalni leskovački ajvar” jedan je od svega pet prehrambenih proizvoda zaštićenih nacionalnim patentom u Srbiji.

U čuvenom povrtarskom kraju, smeštenom na jugu Srbije u okvirima Jablaničkog okruga, proizvodi se nadaleko poznati Leskovački domaći ajvar. Plodna, osunčana i vodom bogata Leskovačka kotlina daje stanovništvu velike količine paprika ”ajvarke” koju , negujući znanja nasleđena od predaka , prerađuju na tradicionalni način.

Leskovački domaći ajvar proizvodi se isključivo od paprika u punoj fiziološkoj zrelosti, paprika crvene boje iz autohtonih i odomaćenih sorti, ponajviše domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda, ali i drugih. Ajvar je maziv, ujednačene gustine i bez izdvajanja tečnosti. U svom sastavu sadrži isključivo paprika, jestivo ulje, vinsko ili jabukovo sirće, so i šećer. Ima prijatan i karakterističan ukus pečene i upržene crvene paprike, ne sadrži delove semene ni tamne delove pkožice. Prizvodi se u neljutoj i ljutoj varijanti.

U procesu proizvodnje Leskovačkog domaćeg ajvara, se ogleda višedecenijsko nepisano znanje koje je lokalno stanovništvo nasledilo. Kvalitet, prirodna aroma i karakteristike sveže paprike se čuvaju kroz niz postupaka- pečenje na otvorenom plamenu, ljušćenje, mlevenje, ceđenje, prženje… sve dugotrajno, polako, bez žurbe i u dobrom drustvu, kako bi se sačuvao ukus juga i sunca u ovom omiljenom namazu i salati pa je s pravom Leskovački ajvar brend No 1 u Srbiji.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Check Also

Edukativna predstava „Pažljivko“ za prvake iz tri leskovačke osnovne škole

Zahvaljujući Agenciji za bezbednost saobraćaja, edukativnu predstavu Pažljivkova pravila u saobraćaju“ danas je u sali …