Leskovački ajvar – Ukus juga i sunca utkani u najukusniji namaz u Srbiji

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Leskovac kao i čitava južna Srbija, od septembra do novembra miriše na zimnicu – najviše na ajvar. Ljut, cepkani, mešani – ajvar je zaštitni znak juga zemlje. Uostalom, “tradicionalni leskovački ajvar” jedan je od svega pet prehrambenih proizvoda zaštićenih nacionalnim patentom u Srbiji.

U čuvenom povrtarskom kraju, smeštenom na jugu Srbije u okvirima Jablaničkog okruga, proizvodi se nadaleko poznati Leskovački domaći ajvar. Plodna, osunčana i vodom bogata Leskovačka kotlina daje stanovništvu velike količine paprika ”ajvarke” koju , negujući znanja nasleđena od predaka , prerađuju na tradicionalni način.

Leskovački domaći ajvar proizvodi se isključivo od paprika u punoj fiziološkoj zrelosti, paprika crvene boje iz autohtonih i odomaćenih sorti, ponajviše domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda, ali i drugih. Ajvar je maziv, ujednačene gustine i bez izdvajanja tečnosti. U svom sastavu sadrži isključivo paprika, jestivo ulje, vinsko ili jabukovo sirće, so i šećer. Ima prijatan i karakterističan ukus pečene i upržene crvene paprike, ne sadrži delove semene ni tamne delove pkožice. Prizvodi se u neljutoj i ljutoj varijanti.

U procesu proizvodnje Leskovačkog domaćeg ajvara, se ogleda višedecenijsko nepisano znanje koje je lokalno stanovništvo nasledilo. Kvalitet, prirodna aroma i karakteristike sveže paprike se čuvaju kroz niz postupaka- pečenje na otvorenom plamenu, ljušćenje, mlevenje, ceđenje, prženje… sve dugotrajno, polako, bez žurbe i u dobrom drustvu, kako bi se sačuvao ukus juga i sunca u ovom omiljenom namazu i salati pa je s pravom Leskovački ajvar brend No 1 u Srbiji.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *