hotel bell

“Krompirijada“ postala punoletna: U Pečenjevcu održana još jedna manifestacija u čast krompira

Odavno “Krompirijada“ nije samo agro-manifestacija posvećena povrću koje je redovan sastojak svih kuhinja sveta, već je ona i prilika da se promovišu kultura i stvaralaštvo ljudi iz Pečenjevca i okoline

Podsećajući da je imao čast da otvori prvu “Krompirijadu“, gradonačelnik Goran Cvetanović je priznao da je, u početku bio skeptičan po pitanju njenog opstanka:

– Ispostavilo se da će me vreme demantovati i drago mi je što je tako. Grad uvek podržava manifestacije koje promovišu naše autentičnosti. Tako se okupljamo u čast višnje, kruške, jagode, paprike, a evo danas i krompira. Lokalna samouprava je uporište vrednim voćarima, povrtarima i prerađivačima. Zbog toga svake godine izdvajamo značajna sredstva za tu namenu. Tokom ovog meseca, isplatićemo subvencije za koje se prijavilo 962-oje proizvođača. Već iduće povećavamo sumu za podršku, sa 55 na 66,5 miliona.

Direktor Doma kulture, Miroslav Stojanović je uputio reči zahvalnosti svima koji su dali doprinos pripremi, organizaciji i održavanju manifestacije, najavivši bogat kulturno-umetnički program. U njemu su učestvovali najmlađi članovi plesne sekcije Doma kulture, pobednica takmičenja u pevanju etno i izvornih pesama Nataša Petrović iz Draškovca, ali i književnica iz Pečenjevca, Hermina Zlatanović, koja je manifestaciji za 18. rođendan, darovala priču o krompiru, na dijalektu.

Pobednicima kviza uručene su nagrade, a simbolične pohvale dobile su domaćice i članice Foruma žena SNS-a, koje su pripremile pite, peciva i slatkiše od krompira.

Posebnu pažnju posetiocima privukla je mini izložba radova pečenjevačkih predškolaca, izrađenih od ovog povrća.

Check Also

Pronađeno telo 33-ogodišnjeg Belanovčanina Aleksandra Stevanovića

Kako je Dnevniku juga potvrđeno u Policijskoj upravi u Leskovcu, telo nesrećnog čoveka, pronađeno je …

Оставите одговор