I poljoprivredne stručnjake pomalo je zbunilo procvetavanje kajsije u februaru, što se pripisuje izuzetno visokim temperaturama tokom zime. To nije dobro, jer bi martovski, pa i aprilski jutarnji mrazevi mogli potpuno da unište potencijalni rod
Biljke se bude, jer se, pri temperaturama iznad 5 stepeni, zemlja postepeno zagreva i vegetacija kreće, ove godine možda intenzivnije nego proteklih, kaže za Dnevnik juga Aleksandar Mitić iz Poljoprivredne stručne službe Leskovac, koji, sa kolegama, ovih dana intenzivno obilazi teren:
– Cvetanje je izraženo kod koštičavih voćnih vrsta, posebno kajsije, koju, u svom dvorištu, uzgaja svako drugo domaćinstvo u Leskovcu. Ista je situacija i na otvorenom. Radi se o ranim sortama, ali za sada nismo uočili nikakva oštećenja, jer poslednjih dana nije bilo noćnih i jutarnjih mrazeva. Ukoliko se temperatura spusti niže od 2 stepena ispod nule, cvetovi kajsije ne mogu opstati. Nažalost, suviše rano je došlo do cvetanja kajsije, ali i drena.
Prebirući po sećanju iz proteklih godina, pa i decenija, konstatuje da se dešavalo da najranije voćne vrste, a u njih svakako spada kajsija, počnu da se ”bude” u februaru, ali ne i da se ovako rano potpuno ”otvore”.
Druge voćne vrste u fazi su bubrenja pupoljaka, a kod višnje, šljive i drugih koštičavih kultura, prag izmrzavanja je i do 10 stepeni ispod nule.
– Jabučaste vrste su u fazi mirovanja, kao i jagodičasto voće na otvorenom. Jagode u zaštićenom prostoru počinju intenzivnije da pupolje, pa bi i njima, jači jutarnji mraz mogao ozbiljno da naškodi. Nažalost, pred nama je dug period prelaska iz zime u proleće, a znamo da mart, pa i april umeju da budu vrlo hladni. Verujem da ćemo tokom ovog meseca, ako se trenutne vremenske prilike održe, imati potpuno procvetavanje gotovo svih voćki. Nadao sam se snegu, koji bi malo usporio vegetaciju, odnosno konzervirao pupoljke, što bi nam kupilo 10-15 dana.
U dugoročnim prognozama, pad temperature i sneg očekuju se sredinom marta, ali savetodavac Mitić ne želi da plaši voćare:
– Nažalost, svedoci smo da su proteklih godina mrazevi u martu, pa i u aprilu umeli dobrano da naškode voću, ali se nadamo da do ozbiljnih negativnih temperaturnih vrednosti neće doći. U ovom periodu, voćari su u svojim zasadima, jer je aktuelna rezidba. Optimalni rok za orezivanje završava se za deset dana, a istovremeno kreće ishrana voćnih zasada.
Na teritoriji Jablaničkog okruga, u strukturi se ove godine nije mnogo toga promenilo, a dobra otkupna cena maline dovela je do podizanja novih zasada.