hotel bell

Izložbom “Vlasotinačke priče” počela manifestacija “Muzeji za 10”

Foto: informativni bilten Vlasina

Izložbom fotografija pod nazivom “Vlasotinačke priče”, autorke Milene Nikolić u Zavičajnom muzeju je 14. maja počeo višednevni program manifestacije Muzeji za 10. Ovim programom objedinjeno je i obeležavanje osamnaeste Evropske noći muzeja.

Prošle godine Kulturni centar Vlasotince, odnosno Zavičajni muzej se uključio i u nacionalnu manifestaciju Muzeji za 10 sa još pedesetak gradova iz cele Srbije.

Manifestacija Muzeji za 10 se ove godine održava od 14. do 20. maja pod sloganom „Moć muzeja“, a Kulturni centar sve to čini u godini jubileja kada obeležava pola veka svoga postojanja.

U ime Kulturnog centra publiku je pozdravio Nemanja Stojanović, urednik književnog i dečjeg programa, koji je tom prilikom istakao:

„Tema ovogodišnje manifestacije Muzeji za 10 i Međunarodnog dana muzeja za 2022. godinu je ”Moć muzeja”. Inspiracija za ovakav naziv manifestacije proizilazi iz pretpostavke da muzeji imaju moć da transformišu svet oko nas jer su fantastična mesta novih otkrića koja podučavaju o prošlosti inspirišući nove ideje. Težnja da se istraže potencijali muzeja u pravcu donošenja pozitivnih promena u lokalnim zajednicama izražava se kroz tri aspekta, kroz moć postizanja održivosti, kroz moć inovacija u digitalizaciji i pristupačnosti i kroz moć izgradnje zajednice kroz obrazovanje. Ovo je osma po redu manifestacija Muzeji za 10, a nama drugo učešće u njoj, te moram da napomenem da smo dobili priznanje za posebno zalaganje tokom manifestacije Muzeji za 10 za 2021. godinu, što je od velikog značaja za nas i daje nam podsticaj za dalji rad“.

Autorku izložbe Milenu Nikolić upoznali smo prošle godine kada je u galeriji muzeja otvorena njena izložba replika neolitske keramike pod nazivom “Tragovima vinčanske kulture”, koja je obuhvatala oko 70 replika artefakata ručno rađene keramike vinčanske kulture sa najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji.
Milena ne koristi savremenu tehnologiju, već svaki komad ručno izrađuje. Rođena je u Aranđelovcu, nakon školovanja usavršavanje je nastavila u radionici svojih roditelja Raje i Ruže, koji su se bavili keramikom.

Danas se replike iz radionice porodice Nikolić mogu naći u Narodnom muzeju u Beogradu, u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, u Lepenskom viru i mnogim drugim mestima i privatnim zbirkama.
Prošle godine upoznali smo je kao keramičarku, a ovoga puta i kao odličnog fotografa zahvaljujući dobrom oku i pronicljivom duhu i izuzetnoj profesionalnosti. Fotografije su nastale tokom njenog boravka u Vlasotincu prošlog leta. Ona nam je kroz svoj objektiv prikazala jedno sasvim drugačije Vlasotince od onoga kako ga vidi oko običnog posmatrača. Milena je već najavila novu izložbu fotografija snimljenih u Dadincu.

Check Also

Leskovac bogatiji za dve devojčice i dva dečaka

U prethodna 24 časa u porodilištu Opšte bolnice Leskovac rođene su četiri bebe. Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *