hotel bell

Gradonačelnik Leskovca održao sastanak sa direktorima škola povodom početka školske godine

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović održao je danas sastanak sa direktorima leskovačkih osnovnih i srednjih škola.

Prvi čovek Leskovca uveo je ovakve sastanke kao praksu na početku školske godine, kao i na početku drugog polugodišta, sa ciljem da se na jednom mestu razmotri stanje u školama i naprave planovi za rad u narednom periodu.

-Naša deca, mladi, naši učenici su naša budućnostal pre svega oni su ono najvrednije što posedujemo u životu. Upravo vama, dragi prosvetni radnici, mi poveravamo ono naše najvrednije, zato je vaš posao, posao heroja i ja svakome ko ga savesno i odgovorno obavlja čestitam iz sveg srca. Kada je reč o obrazovanju, ono se nalazi izuzetno visoko na našoj listi prioriteta, stoga izdvajanja za ovu oblast značajno povećavamo svake godine. Ove godine za predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i Centar za stručno usavršavanje izdvojili smo 600 miliona dinara, što je skoro 200 miliona više nego 2014 godine. Upravo na tabeli koja se nalazi iza mene možete videti kako to izgleda predstavljeno grafikonima – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

-Pre nego što krenemo sa kratkim predstavljanjem svih ulaganja u naše školske objekte od preuzimanja odgovornosti do danas, želim da vas kratko podsetim na 2008. godinu kada sam 9 meseci, prvi put obavljao funkciju gradonačelnika. U tom kratkom periodu uspeli smo da uredimo četiri škole: u Vlasu, Razgojni, Brejanovcu i Šarlincu u vrednosti od skoro 50 miliona dinara – podsetio je Cvetanović.

-Nakon preuzimanja odgovornosti krajem 2012. godine, kada ponovo stupam na čelo grada, sa svojim saradnicima dolazim do zaključka da mnogim segmentima u gradu nedostaje poboljšanje i napredak. Isti slučaj bio je i sa prosvetom i zgradama škola. Spremno i odlučno smo stupili u rešavanje ovih problema. U 2013. godini uz pomoć donacije EU impres izgradili smo vrtić u naselju Kumalak. Za projekte realizovane preko Gradske uprave izdvojeno je 40 miliona dinara, dok je izdvajanje iz budžeta grada za prosvetu u toj godini iznosilo oko 474 miliona – dodao je prvi čovek Leskovca.

-Kada je reč o 2014. godini urađena je zamena stolarije u osnovnoj školi u Grdelici, u kojoj je u 2016. postavljena i fasada u vrednosti od preko 8 miliona, što je donelo značajne uštede u potrošnji energije. Tada se započelo sa donacijom pijanina srednjoj muzičkoj školi i sa ponosom ističem da tu praksu održavamo i dan danas. Posebna pažnja 2014. bila je usmerena na uređenje terena za male sportove. Uređeni su tereni u školi Trajko Stamenković, Nikola Skobaljić u Rudaru, Branko Radičević u Brestovcu, Vasa Pelagić u Leskovcu i Đura Jakšić u Svircu i za tu namenu izdvojili smo 11,3 miliona dinara. Godina 2015. kao dve godine pre nje, ali i one posle, protekla je u opremanju učionica, zameni kotlova, sanaciji sanitarnih čvorova i krovova u školama. Kako su ulaganja brojna izdvojićemo uređenje dvorišta u školi „Josif Kostić“ i uređenje platoa za korektivne vežbe i opremanje senzorne sobe u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“. Ove dve investicije u vrednosti od 4 miliona dinara donele su značajni napredak u radu sa učenicima ove škole.

-Pre dve godine, odnosno 2016. posebnu pažnju smo posvetili energetskoj sanaciji naših škola. Među njima su: zgrada Gimnazije, škole Kosta Stamenković, Vuk Karadžić i već pomenuta sanacija škole u Grdelici. Kako bi postigli uštedu energije u školi u Pečenjevcu zamenili smo stolariju, a radi bolje bezbednosti učenika u Čekminu postavili ogradu oko dvorišta škole. Sve ove investicije vredne su više od 22 miliona dinara, dok je za izgradnju terena u dvorištu osnovne škole Svetozar Marković i škole u Belanovcu izdvojeno preko 6 miliona dinara. Što se tiče ukupne sume izdvojene za obrazovanje te godine ona je iznosila skoro 430 miliona dinara – kazao je Goran Cvetanović.

-Već naredne godine, svesni da nas očekuje još mnogo posla, izdvojili smo preko 466 miliona i nastavili sa napornim radom da našim učenicima obezbedimo što bolje uslove za boravak u školskim klupama. Uz pomoć Evropske Unije i Vlade Švajcarske izvršini smo energetsku sanaciju škole Trajko Stamenković u vrednosti od 13 miliona dinara. Dvorište osnovne i srednje škole u Vučju zasijalo je novim sjajem, kao i dvorište škole „Kosta Stamenković“ koje sada krasi izuzetno lep i uređen teren za male sportove. Prošle godine pristupili smo i sanaciji najstarije škole u gradu – Josif Kostić. Sredstva uložena u zamenu stolarije, stavljanje fasade i uređenje sanitarnih čvorova iznose preko 70 miliona dinara. S obzirom na to da smo prilikom sanacije uočili potrebu za dodatni radovima trenutno smo u procesu izrade dokumentacije za drugu fazu radova. Sve radove na ovoj školi finansira Kancelarija za javna ulaganja i ja im ovom priliko zahvaljujem što su istrajni u nameru da ovu našu školu učine najsavremenijom školom u gradu.

Gradonačelnik je napravio i presek ulaganja tokom ove godine i najavio planove do kraja kalendarske 2018. godine.

-Dragi prosvetni radnici, dolazimo i do tekuće, 2018. godine. Verujem da se svi dobro sećate svega što smo u ovoj godini uradili, ali valja pored svega predstaviti i najnovije investicije koje nisu ništa manje vredne od prethodnih. Juna meseca, leskovačka gimnazija dobila je novi krov u vrednosti od 1,7 miliona dinara. Uređenim krovom mogu se pohvaliti i škole u Miroševcu i Velikoj Grabovnici. Pored krovova, iako kod nekih ljudi nailazimo na podsmeh, izuzetno smo vodili računa o uređenju sanitarnih čvorova, jer adekvatni sanitarni čvorovi predstavljaju jednu od osnovnih potreba svake škole. Isti su uređeni u 4 škole, u Brestovcu, Vinarcu, Vuk Karadžić u Leskovcu, kao i u isturenim odeljenjima grdeličke osnovne škole u Palojcu i Oraovici. Kada je reč o radovima koji su još uvek u toku, radovi na izgradnji fiskulturne sale u školi Vožd Karađorđe privode se kraju. Završetak ove sale, koja će biti jedna od najsavremenijih očekuje nas u narednim nedeljama – podseća Cvetanović.

-Kao što sam na početku napomenuo, izdvajanja za tekuću godinu za oblast obrazovanja iznose 600 miliona dinara. Na grafikonu iza mene možete videti da je ove godine za predškolsko obrazovanje izdvojeno preko 273 miliona, za osnovno 202, srednje-preko 108 miliona dinara, dok je za Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju izdvojeno preko 16 miliona dinara. Sve predstavljeno pokazuje našu nameru da svoj deci sa teritorije našeg grada podarimo škole kakve zaslužuju, a u prilog toj nameri govori i činjenica da su nam brojni projekti u fazi pripreme poput već pomenute druge faze sanacije škole Josif Kostić. Pored toga trenutno je u toku izrada projektno tehničke dokumenatacije za obnovu zgrade Trgovinsko-ugostiteljske i Tekstilne škole. Moram reći da sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima pripremamo i izgradnju Dnevnog boravka u školi 11. Oktobar, kao i obnovu objekata škole u Predejanu i škole Vožd Karađorđe.

-Ulaganja u školske objekte predstavljaju jedan način brige o našim učenicima. Pored toga, mi ćemo uvek nagraditi rad i trud. Zato od 2013. dva puta godišnje nagrađujemo najuspešnije učenike i sve mlade talente našeg grada. Do sada je nagrađeno skoro 2000 njih i za ti svrhu smo izdvojili preko 55 miliona dinara. Svima vam je već dobro poznata i nagradna ekskurzija za naše drage vukovce, koja polako, ali sigurno postaje jedna lepa tradicija našeg grada. Ove godine na čelu sa zamenicom i članovima kabineta, na putovanje je otišlo 85 najboljih srednjoškolaca koji su se vratili prepuni pozitivnih utisaka – naglasio je Goran Cvetanović.

Gradonačelnik Leskovca je najavio ambiciozne planove za naredni period.

-Namera i trud lokalne samouprave grada Leskovca na ovom polju si utekako vidljivi. Otvoreni smo da saslušamo o svim problemima i potrebama svih škola, što direktori škola koje sam u toku drugog polugodišta posetio mogu potvrditi. Upravo zbog namere da svaka škola zasija novim sjajem, kao i zbog pomenutog truda koji ulažemo u realizaciju naših želja, imam potrebu da vam naglasim da pre nego što zakucate na naša vrata, morate rešiti probleme imovinsko pravne prirode (ukoliko postoje) i obezbediti sve neophodne dozvole, a mi ćemo naći načina da realizujemo sve vaše potrebe. Dragi prosvetari, stigli smo do kraja ove naše prezentacije. Vratiću se na početak i ponovo vam poželeti sreću za početak ove školske godine. Još jednom se svima vama i vašim kolegama zahvaljujem na poslu koji radite i onome što pružate našoj deci jer kao što sam već rekao , oni su naša budućnost i naša nada a Najveća nada svake zemlje leži u primerenom školovanju mladih (Erazmo Roterdamski) – istakao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na današnjem sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola.

Direktorima osnovnih škola podeljeni su paketi majica za đake prvake.

Snimak govora gradonačelnika Gorana Cvetanovića možete pogledati na linku OVDE.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *