hotel bell

Filip Jorgaćević: Vratićemo Hotelu “Vlajna“ i “Orlovom gnezdu“ stari sjaj

Filip Jorgaćević, ambiciozni mladi preduzetnik iz Žabljana, odavno ima želju da ulaganjem u vučjanski kraj, objektima vrati staru namenu, obogati turističku i ugostiteljsku ponudu i privuče turiste na Kukavicu i u kanjon Vučjanke. Prvi koraci su načinjeni, a naredni će, umnogome zavisiti i od partnera- lokalne samouprave i države

“Orlovo gnezdo“ , nekada čuveni restoran u podnožju kanjona i neposrednoj blizini Hidrocentrale i kupališta, bio je omiljeni restoran Vučjanaca i Leskovčana. Decenijama nije u funkciji, pa su od njega ostali samo zidovi. Onda ga je kupio Filip:

– Moja vizija je da mu vratim stari sjaj, ali je planove do sada ometalo mnogo faktora. Kada su, međutim, oživljeni kupalište i odmaralište, objekat je počeo da ruži ambijentalnu celinu, pa sam odlučio da počnem sa renoviranjem. Ideja je da, jednog dana, to ponovo bude hotel sa restoranom, ali za početak će biti samo prodavnica, jer u blizini nema nijedne, a postoji objektivna potreba za tim. Radim i razmišljam i mnogo šire, ali sve mora da ide postepeno. Ima predloga i da se sve sruši, pa gradi iznova. Za sada su to samo planovi.

Filip je, sa jednim prijateljem kupio i Hotel “Vlajna“, pa se razmišlja i o njegovom skorom renoviranju:

– Neozbiljno je bilo šta početi bez infrastrukture. Evo put od Leskovca do Vučja je skoro gotov, ostaje manje deonica do hotela, koju treba malo popraviti. Moramo, u ovako velike projekte, da uđemo zajedno, država i privrednici. Potrudiću se da nađem još investitora, jer i da je radio, posle 40-ak godina, hotelu bi trebalo renoviranje. Potrebna je kompletna rekonstrukcija, dogradnja sadržaja, jer to privlači modernog turistu. Objekat je zdrav, ali se mora renovirati, pa će nam to biti u fokusu u vremenu koje dolazi.

Filip Jorgaćević, inače, proizvodi i kraft pivo, već prepoznatljivog imena – Leskovačko. Ovaj zanimljiv proizvod se, za kratko vreme, primio kod kupaca:

– Ističe prva godina kako ga pravimo i ovo leto je pokazalo da taj proizvod ima ozbiljan potencijal. To nam otvara nove mogućnosti, pa razmišljamo kako ćemo dalje. Dobijam pozive iz drugih gradova, u kojima postoji leskovački roštilj, uz koji se, prirodno, slaže Leskovačko pivo. Proizvod trenutno nije spreman da putuje daleko, jer je nepasterizovan i potrebni su posebni uslovi za njegovo čuvanje. Radimo i na tome, jer je to dugotrajan proces, ali ne žurimo nigde, ako želimo da sačuvamo kvalitet.

Ovaj mladi preduzetnik, član je Udruženja “Naše Porečje“, osnovanog sa ciljem da se podstakne, pre svega, turistički, razvoj vučjanskog kraja.

– Veliki deo scena u filmu i seriji “Bilo jednom u Srbiji“ snimljen je u kanjonu Vučjanke i verujem da su gledaoci mogli da vide bar deo te lepote. Nažalost, film nije prošao baš najbolje kod publike, ali serija jeste, pa se priprema nastavak. Osim Kukavice i kanjona, u Vučju postoji biser, koji pokušavamo da vratimo u život. Naime, Teokarevićeva kuća u centru varošice propada, a mi se trudimo da podstaknemo državu da reši imovinske odnose oko objekta, a potom ga stavi pod zaštitu i kao takvog ga rekonstruiše, odnosno ustupi nekom da to uradi. Nažalost, najbrže propadaju ničije i svačije, ali mi, iz Udruženja, za sada, možemo samo da “pritiskamo“ nadležne na brže rešavanje administrativnih zavrzlama.

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор