hotel bell

Dve najstarije vodenice u kanjonu Vučjanke, sačuvali doseljenici iz vranjskog kraja- Stojan i Dina

Stojan (Ilić) Šumar, u Vučje je stigao iz Gradnje, Dina iz Vranja. Do vlasništva nad vodenicama, došli su na različite načine, ali su ih obojica sačuvali za potomke. Danas njima gazduju 72 porodice

Vremešni deka Stojan, koga u vučjanskom kraju zovu Šumarov, jedan od suvlasnika vodenice što još uvek melje žito i kukuruz, a od skora i heljdu, priča kako je njegov predak, po kome je dobio ime, stigao iz Gradnje kod Vranja i tu se skrasio:

– Moj deda Stojan je bio šumar, jedini od Niš do Vranje. U to vreme, vlasnik vodenice je neovlašćeno sekao bukvu po Kukavici. Da bi izbegao prijavu, dao je mom dedi vodenicu. Sećam se, kad sam bio dete, ovde ispred vodenicu se naređaju po deset kola s upregnuti bivoli i konji. Po celu nedelju sediv i čekav red da im se samelje kukuruz ili žito. Posle se pojaviše mlinovi i stade posao. Sad meljemo mnogo manje, uglavnom beli kukuruz za projeno brašno i u poslednje vreme i heljdu nam donose. Ima nas 32 ortaka na vodenicu, nije deljena.

Suvlasnik Josif Stanković dodaje da je vodenica stara najmanje vek i po, ali i da može da radi još najmanje toliko.

Dvadesetak metara ispod, smeštena je još jedna-Dinina vodenica, a prema saznanjima naslednika, kojih je 40-ak, “pregurala“ je 200 godina:

– Moj predak, Dina, došao je ovde iz Vranja ili okoline. U kanjonu Vučjanke bilo je 18 vodenica- dve sa po jednim, a šesnaest sa po dva kamena. Ova naša je jedinstvena u Srbiji. Jedan moj prijatelj nam je napravio lagere i sa vrlo malim protokom vode, obezbeđuje se optimalno brzo okretanje kamena. Malo smo umešali tehnologiju, ali je, nažalost, posla sve manje. Ljudi je sve manje, a i stoke, a mi smo mleli brašno i za ljudsku i za stočnu ishranu. Ima nekoliko njih koji redovno dolaze i melju, što je daleko od kapaciteta vodenice, priča jedan od suvlasnika, Vladimir Đorđević.

Zahvalan lokalnoj samoupravi što je obezbedila crep za rekonstrukciju, ima zamerku, što su druge vodenice dobile nov, a njihova polovan crep i apeluje na nadležne da se i za ovu vremešnu lepoticu obezbedi novi pokrivač.

Check Also

Iz budžeta grada isplaćena sredstva za obrazovanje, socijalnu zaštitu i poljoprivredu

U okviru redovnih isplata iz budžeta grada Leskovca danas je ukupno isplaćeno 4.894.639 dinara za …

Оставите одговор