hotel bell

Najbolji kačamak se pravi od projanog brašna, tek samlevenog ispod kamenog točka

Jubilarni, deseti “Dani vodenica“, pored Vučjanke, u podnožju Kukavice, okupili su danas brojne Vučjance i Leskovčane, koji poštuju tradiciju i veruju da se njenim negovanjem čuva kulturna baština jednog naroda

Vučje ima čime da se pohvali, jer se na stenama u kanjonu reke, stvarala naša istorija, a sačuvana autentična lepota, nešto je po čemu smo prepoznatljivi, konstatovao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

– Planina Kukavica je biser, kanjon Vučjanke jedan od najlepših u Evropi, Skobaljić grad govori o junaštvu predaka, vodenice čuvaju tradiciju. Trudimo se da Vučje učinimo što modernijim. U toku je izgradnja puta koji varošicu spaja sa Leskovcem i verujem da će to doprineti privrednom i turističkom razvoju ovog kraja. Neki ljudi su godinama ulagali svoje znanje i umeće u taj posao, poput Bate Stanisavljevića, Novice Živkovića, slikara Bate Anđelkovića. Ne treba zanemariti i doprines privrednika, koji žele da ulažu, ali im je potrebna i naša snaga, pa obećavamo podršku, jer partnerski možemo da pomeramo planine.

Direktor Doma kulture, Bratislav Stanisavljević, dodao je da su “Dani vodenica“ manifestacija koja ima za cilj da promoviše prirodne lepote Vučja i okoline, kao što su vidikovac Sokolica i Skobaljić grad, ali i da čuvaju i neguju nematerijalnu baštinu ovog kraja.

A da kačamak, pripremljen od tek samlevenog belog kukuruza i specijaliteti tradicionalne leskovačke kuhinje što bolje “legnu“ posetiocima, potrudili su se učenici Trgovinsko-ugostiteljske i Muzičke škole, kao i dečji folklorni ansambl Doma kulture Vučje.

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор