DS Niš: Proveriti sve diplome u javnom sektoru

Na konferenciji za novinare Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu kritikovan je “populistički odnos vlasti prema obrazovanju”.

 

O programu Demokratske stranke govorio je predsednik Resornog saveta Gradskog odbora u Nišu Saša Popović.

– Odnos vlasti prema obrazovanju i znanju u Srbiji je jako loš. Dokaz za ovo su sumnjive diplome, smanjenje plata zaposlenima u obrazovanju, populističke teme koje plasira premijer kao što je nerealna ideja dualnog obrazovanja kojom smo se balili nekoliko meseci i sad smo je zaboravili i izborni ciklusi na dve godine koji onemogućavaju suštinsku reformu obrazovnog sistema koji je inertan i u kome se promene ne mogu desiti u toku dvogodišnjeg mandata. Demokratska stranka obećava mnogo odgovorniji odnos prema obrazovanju. Vratićemo plate zaposlenima u obrazovanju na nivo pre smanjenja, kao i plate u zdravstvu, vojsci i policiji. Penzije će takođe biti vraćene na nivo pre smanjenja uz vraćanje svega što je smanjenjem oduzeto. Izvršićemo kontrolu svih diploma u javnom sektoru, promovisati i nagrađivati znanje, stručnost i akademsku čestitost, a ne političku pripadnost – rekao jeSaša Popović.

– Za mlade koji diplomiraju omogućićemo lakše zapošljavanje kroz oslobađanje od poreza poslodavca koji zaposli ove mlade ljude ili kroz olakšice za pokretanje svoje prve preduzetničke radnje. Srednja škola će postati obavezna, užina za sve učenike biće besplatna kao i gradski prevoz. Takođe, svaki učenik osnovnih i srednjih škola dobiće tablet na kome će moći da koristi besplatne elektronske udžbenike kao što to rade njegovi vršnjaci u tehnološki savremenim zemljama.
Odnos Grada prema obrazovanju se ogleda kroz doskorašnje blokade škola i milione neisplaćenih obaveza prema školama. Da neme izbora i sada bi se videla prava slika, ali se pred izbore skoro svi računi izmiruju iz kredita za tekuću likvidnost koji se mora vratiti do kraja godine. Uz to tri četvrtine novca planiranog za obrazovanje u 2016. će otići na dugove iz prethodnih godina, pa će realno u ovoj godini škole raspolagati sa samo četvrtinom predviđenog i potrebnog novca. DS u Nišu zna da su deca i njihovo obrazovanje prioritet Grada Niša i u skladu sa ovim i nova gradska vlast koju će činiti DS će se ponašati finansijski odgovorno prema školama i obrazovnim ustanovama u gradu – istakao je Saša Popović predsednik Resornog savetaza obrazovanje Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu nakonferenciji za medije.

Check Also

DS LESKOVAC: Poraz gradske kulturne politike

Gradski odbor Demokratske stranke Leskovac oglasio se saopštenjem za javnost povodom izbora Zrenjanina za prestonicu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *