Delegacija sa Malte gost Regionalne privredne komore u Leskovcu

Privredno-politička delegacija grada Meliha sa Malte, danas je posetila Leskovac i sa predsednikom Regionalne privredne komore, Goranom Jovićem, potpisala Memorandum o razumevanju.

Ovo je prva poseta jednoj srpskoj komori, a prema našim procenama, jug Srbije ima mnogo privrednih, turističkih, kulturnih i svih drugih potencijala koji mogu biti predmet saradnje, rekao je u obraćanju novinarima, Boban Jovanović, iz srpskog Informativno-kulturnog centra na Malti, inicijatora i organizatora posete.

– Decentralizacija Srbije je mnogo važna i zato danas nismo u Beogradu. Da bi se saradnja između dve države, ili dva regiona ostvarila, neophodno je prvo  povezati privrednike, a od sredstava ostvarenih na poslovnom planu, finansiraju se aktivnosti u drugim oblastima.

Devedesetih godina prošlog veka, o našoj državi je stvorena iskrivljena slika, a moja i misija IK Centra je da srušimo tu viziju i na Malti smo to veoma uspešno uradili. Pokazali smo da nismo varvari i kavgadžije, već civilizovan narod koji je svetu dao jednog Teslu, Pupina, Milutina Milankovića…

Uspeli smo da zainteresujemo političku i privrednu javnost Melihe i cele Malte, što je rezultiralo današnjom posetom. Meliha je najlepši grad ostrvu i veliki turistički centar, sa ogromnim brojem hotela. U njima bi učenici iz leskovačke srednje Ugostiteljske škole i studenti sa Visoke poslovne škole mogli da stiču praktična znanja, a to je samo jedan od segmenata buduće saradnje, rekao je Jovanović.

Predsednik privredne komore grada Melihe, Pol Abela istakao je da se iz Srbije na Maltu, godišnje izveze robe za svega 8 miliona dolara, što je nedopustivo malo.

– Verujem da ćemo potpisivanjem ovog ugovora ostvariti mnogo značajniju privredno-trgovinsku saradnju, a kako je Malta članica Evropske unije, rado ćemo pružiti pomoć Srbiji na putu ka pridruživanju Zajednici evropskih naroda. Gotovo sve što koristi, naša mala država uvozi, a Srbija može to da proizvede. U La Valeti, ali i na čitavom ostrvu živi i radi mnogo Srba i to je još jedna mogućnost saradnje, naglasio je Abela.

Prema rečima Džona Gutedžidža, predsednika opštine Meliha, jasno je da Srbija ima velike potencijale, a Malta-znanje i iskustvo, kako da ih iskoristi. Ovakva kombinacija mora uroditi plodom, naglasio je Gutedžidž.

i dodao da će korist od saradnje biti obostrana, čemu se on unaprd raduje.

– Veoma sam počastvovan što je visoka malteška delegacija u poseti baš Privrednoj komori Leskovac, jer to prva komora u Srbiji koju posećuje. Malta je zemlja kojoj treba gotovo sve, a godišnje je poseti pet miliona turista. Osim hrane, Malta traži proizvođače nameštaja, kvalitetnu vodu. Srbija, a posebno jug Srbije, ima privredu koja mnogo toga može da obezbedi i da od toga dobro zaradi. Danas potpisujemo sporazum sa Komorom iz Melihe i Informativno-kulturnim centrom na Malti i već za mesec dana bismo mogli da izađemo sa konkretnim primerima saradnje u oblasti industrije i poljoprivrede. Spoljno-trgovinsku zaradu moramo u što skorije vreme bar udvostručiti, zaključio je predsednik Regionalčne privredne komore, Goran Jović.

Malteška privredno-kulturna delegacija, juče je posetila Staru Pazovu, kako bi se upoznala i sa potencijalima tog dela Srbije.

Check Also

Redovne isplate iz budžeta grada Leskovca

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma od 11.105.047,77 dinara. Od te sume 2.520.733,76 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *