hotel bell

Zavod za javno zdravlje obeležio 7. april – Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja – 7. april ove godine je posvećen borbi protiv dijabetesa.

 

Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Leskovac, Centra za promociju zdravlja i Savetovališta za dijabetičare Doma zdravlja, danas su na zajedničkoj konferenciji povodom 7. aprila – Svetskog dana zdravlja, posvećenog ove godine borbi protiv dijabetesa, govorili o preventivi, uzrocima oboljevanja i opštim karakteristikama ove bolesti.

– Ona ima status globalnog problema i to je prvo oboljenje, koje se, po odluci Skupštine Ujedinjenih nacija, tretira kao zarazno, iako ne spada u tu grupu, rekla je v.d. direktora ZZJZ Leskovac, Aleksandra Dimitrijević, dodajući da naša zemlja, zajedno sa ostalim državama u tranziciji, pokazuje uzlazni trend obolevanja.

Načelnica Centra za promociju zdravlja, doktorka Vanja Ilić, naglasila je da osam posto svetske populacije boluje od dijabetesa, ali i da je on uzročnik mnogih drugih bolesti. Na listi najzastupljenijih bolesti, ona planetarno zauzima osmo, a u Srbiji peto mesto.

– U poslednjih 2o godina, broj obolelih porastao je tri puta, a u poslednjoj deceniji on se povećao za čak 5o procenata, pa nije slučajno da je ove godine Svetski dan zdravlja posvećen upravo dijabetesu. Na svakog registrovanog obolelog, dolazi još jedan nedijagnostifikovan slučaj sa dijabetom.

Prema procenama, u Srbiji trenutno živi oko 76o hiljada dijabetičara, a u Jablaničkom okrugu se godišnje dijagnostikuje oko 4o novoobolelih. Nažalost, oko 4o njih izgubi bitku sa bolešću. Stepen obolevanja u Jablaničkom okrugu viši je od republičkog proseka, ali je zato procenat smrtnosti manji, što znači da preventivne aktivnosti i pravovremeno otkrivanje daju rezultate, rekla je doktorka Ilić.

U Savetovalištu za prevenciju šećerne bolesti pri leskovačkom Domu zdravlja evidentirano je preko 13,5 hiljada preventivnih karti i to osobama koje su visokorizične za nastanak dijabetesa tipa 2.

Načelnica Službe opšte medicine, Suzana Mitić, pojašnjava da se radi o osobama starijim od 35 godina, sa jednim ili više faktora za obolevanje od dijabetesa.

– U visokorizične grupe za obolevanje od ove bolesti spadaju žene koje su u toku trudnoće imale dijabet, ili koje su rađale decu sa telesnom težinom preko 4 kilograma, osobe sa povećanim krvnim pritiskom, odnosno svim vrdnostima iznad 14o/9o, osobe koje imaju poremećen lipidni status, odnosno povećan holesterol i trigliceride.

Pored ovih, faktore rizika predstavljaju i gojaznost i fizička neaktivnost, a prema rečima doktorke Mitić, bolest se prevenira redovnim kontrolama i testiranjem, odnosno promenom načina ishrane, prestankom pušenja, smanjenjem telesne težine i fizičkim aktivnostima od najmanje 3o-6o minuta dnevno.

Check Also

Lekovački predškolci obeležili Dečju nedelju

Leskovački predškolci iz vrtića “Naše dete”, “Agnes”,”Vil”, “Zvezdice” i “Plavi čuperak” obeležili su danas Dečju …

Оставите одговор