Renoviranje i uredjenje zgrade Istorijskog arhiva u Leskovcu

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Za desetak dana biće završena i druga faza uređenja zgrade Istorijskog arhiva u Leskovcu, čime će ova ustanova dobiti potpuno nov izgled.

 

Radovi, koje izvodi firma “Građevinar”, obuhvataju zamenu stolarije, rekonstrukciju fasade, zamenu oluka i uređenje samog dvorišta. Iz gradskog budžeta za ovu namenu izdvojeno je million dinara, a 300 hiljada dinara obezbedio je sam Arhiv.

– Prošle godine smo, u okviru prve faze adaptacije objekta, sanirali vlagu u depoima, zamenili dotrajalu krovnu konstrukciju, deo stolarije i rekonstruisali deo fasade. Za te radove, grad je izdvojio million 800 hiljada dinara, i to je bilo prvo veće ulaganje u ovu ustanovu od njenog osnivanja, izjavio je gradonačelnik Goran Cvetanović, prilikom današnje posete Istorijskom arhivu.

– U ovoj ustanovi je trenutno smešteno 1800 metara arhivske građe, koja je raspoređena u 482 fonda i zbirke, dok je deo u Staroj zubnoj poliklinici, sa 300 metara građe, u potpunosti popunjen. S obzirom na to da u Arhiv stalno pristiže novi materijal, proširenje kapaciteta ove ustanove bilo je neophodno, dodao je gradonačelnik. Na ovaj način želimo da pokažemo da brinemo o zaštiti arhivske građe, jer smo svesni koliki značaj ona ima, ne samo za istoriju našeg grada, nego i čitavog okruga. Upravo zbog važnosti očuvanja dokumentacije, koja već 200 godina odoleva vremenu, Arhiv je, preko raznih projekata nabavio zaštitne ormare, u kojima je građa zaštićena od vlage, ali i požara, objasnio je gradonačelnik.

– Drago mi je što je lokalna samouprava prepoznala značaj kulture za naš grad,rekla je direktorka Istorijskog arhiva, Marija Lazarević. Zahvalni smo na tome što smo najpre dobili, a zatim i uspeli da, uz pomoć grada, ALER-a i Ministarstva kulture, deo prostorija Stare zubne poliklinike osposobimo za čuvanje arhivske građe. U prošloj godini smo započeli i završili prvu fazu adaptacije zgrade Arhiva, a za desetak dana ćemo se pohvaliti i kompletno završenim objektom, rekla je Marija Lazarević.

Check Also

Program Leskovačkih letnjih festivala 2024.

Turistička organizacija Leskovac i grad Leskovac organizuju i ove godine tradicionalnu manifestaciju – Leskovački letnji …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *