Home / DRUŠTVO / Dan škole obeležili oživljavanjem tradicije našeg naroda
hotel bell

Dan škole obeležili oživljavanjem tradicije našeg naroda

Panorama prošlosti, oživljavanje tradicije i negovanje tradicionalnih vrednosti su tema etno programa „Gimnazijalci, čuvari tradicije“, koji su učenici i profesori pripremili povodom ovogodišnjeg Dana škole u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“. Ambijent u duhu starine upotpunjen je etno muzikom, dobrom poezijom i glumom gimnazijalaca.

Sve ovo su najpre imali priliku da vide gosti na školskoj proslavi, a nekoliko dana kasnije i građani Vlasotinca u galeriji Kulturnog centra u petak, 13. decembra.

Scenario za jednočasovni program napisala je Suzana Pešić, profesorka srpskog jezika i književnosti. U realizaciji su učestvovale profesorke srpskog jezika i književnosti Ivana Pavlović i Tatjana Milić i profesor muzičke kulture Igor Ranđelović.

Program protkan duhom davnih vremena je prošaran epskom i lirskom poezijom. Gimnazijalci su stihom govorili o junaštvu našeg naroda, ali i o njegovim emocijama, ljubavima, sreći, patnji, veri u boga, mukotrpnom radu kroz minule vekove i njihovoj stalnoj borbi da sačuvaju svoj rod u nemirnim i teškim vremenima na balkanskoj vetrometini.

I svako u publici je mogao da oseti taj davni život naših predaka kraj domaćih ognjišta, u polju, na izvoru, na livadi, ali i na bojištu gde su branili rodni prag i otadžbinu.

Prepuna galerija Kulturnog centra, program protkan snažnim osećanjima završen je zdravicama sa kojima su se vlasotinački gimnazijalci oprostili od publike i pokazali zašto je njihova škola perjanica srednjoškolskog obrazovanja.

Studiozan rad na pisanju scenarija i odlična podela uloga koje su gimnazijalci sjajno izneli rezultirali su veoma zanimljivom i poučnom priredbom. Ovo jedinstveno kulturno dešavanje nikog u publici nije ostavilo ravnodušnim.

Izvor: kcvlasotince.rs

Check Also

Koji su vitamini potrebni vašem organizmu, saznajte od lekara online

Foto: pixabey  Leto nam donosi sunčane dana koje provodimo na otvorenom, zato uglavnom mislimo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *