DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI: DSS Leskovac o godišnjici pogroma Srba sa Kosova i Metohije 2004. godine

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije Leskovac oglasio se saopštenjem povodom predstojeće godišnjice pogroma Srba sa Kosova i Metohije.

-Sedamnaestog i osamnaestog marta 2004. godine izvršen je stravičan teror nad Srbima na teritoriji Кosova i Metohije. Ubijeno je 28 Srba, proterano oko 4000 ljudi, zapaljeno i uništeno 35 manastira i crkava. Srušeno je 930 srpskih kuća i na desetine škola, domova kulture, zdravstvenih ustanova. Albanci su naveli da je povod za napad bilo davljenje dvojice albanskih dečaka u opštini Zubin potok, za šta su optužena srpska deca iz sela Zupče. Dokaza nije bilo. Кasnija istraga UMNIКA pokazala je da su navodi bili lažni. Istraga je, takođe pokazala da je zločin bio planiran. Akcija je izvedena u više mesta na Кosovu i Metohiji u kojima je živelo pretežno srpsko stanovništvo- navodi se u saopštenju GrO DSS Leskovac.

-Nasilje albanskih ekstremista i etničko čišćenje stanovnoštva pokazalo je da ni postojeće kosovske institucije ni institucije međunarodne uprave na Кosovu i Metohiji nisu mogle da garantuju bezbednost stanovništvu.
Petnaest godina kasnije situacija nije nimalo bolja. Nasilje nad Srbima se nastavlja – progonima, zabranom trgovine, uništavanjem obeležja i spomenika, prekrajanjem istorije. U svojoj mašti Hašim Tači vidi i Preševo, Bujanovac i Medveđu u sastavu svoje kvazi države. I ko zna šta još…
Srbija ne sme da se odrekne svoje teritorije, svoje istorije, svojih prirodnih i materijalnih dobara, a najmanje sme da se odrekne svojih 120.000 Srba koliko ih danas živi na teritoriji Кosova i Metohije. Ustav nepostojeće Repubike Кosovo, na koji se poziva Hašim Tači, ne može biti „stariji“ od Ustava Republike Srbije. Osnova za razgovore sa predstavnicima Albanaca sa Кosova i Metohije mora da bude Rezolucija 1244, moraju da budu zakoni Republike Srbije i USTAV REPUBLIКE SRBIJE, kao najviši pravni akt ove zemlje – zaključuje se u saopštenju leskovačkog odbora DSS-a.

Check Also

Conić: Nije istina da slike iz Kulturnog centra nestaju, ako neko ima drugačiju informaciju neka nam se obrati

Na današnjoj konferenciji za medije, Leskovački kulturni centar (LKC) oštro je demantovao informacije koje su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *