Cvetnović o štrajku radnika Yure: Važno je pronaći kompromis koji će zadovoljiti obe strane

Povodom štrajka radnika u leskovačkoj fabrici “Yura”, koji su nezadovoljni svojim položajem,gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, istakao je na današnjoj konferenciji za medije da menadžment fabrike i radnici moraju da pronađu zajednički jezik i rešenja koja će zadovoljiti obe strane.

“U Leskovcu su otvorene mnoge fabrike koje zapošljavaju vredne i marljive ljude. Ove fabrike, uključujući Aptiv i Yuru, pružaju radna mesta ne samo ljudima iz Leskovca, već i iz šireg regiona. Međutim, industrijski radnici se često suočavaju sa teškim uslovima rada i ekonomskim disproporcijama. Kada su veće plate, rastu i troškovi života, što uključuje povećane račune za komunalne usluge, vodu i struju. Grad Leskovac se trudi da stvori kvalitetne i bolje uslove za radnike. Ipak, kada se postavljaju zahtevi za veće plate, postoji rizik da kompanije poput Yure presele svoje poslovanje u druge zemlje gde su troškovi manji. Naša država je uložila značajna sredstva u privlačenje ovih kompanija, uključujući subvencije i izgradnju infrastrukture- kazao je Cvetanović osvrnuvši se na uslove rada u pomenutoj fabrici.

“Važno je napomenuti da je u poslednje vreme bilo mnogo medijskih izveštaja o uslovima rada u Yuri. Neki novinari pišu o problemima kao što su zabrana radnicima da piju vodu tokom rada. Kao lekar, teško mi je poverovati da se takve stvari dešavaju, posebno jer su mnogi menadžeri iz naših krajeva. U Makedoniji i Crnoj Gori već dve godine postoji zakon koji zabranjuje rad nedeljom, kako bi se radnici mogli posvetiti svojim porodicama. Smatram da i u Leskovcu treba tražiti kompromis između povećanja plata i očuvanja radnih mesta. Važno je da lokalna samouprava pronađe strategije koje će omogućiti da Yura ostane u Leskovcu, ali i da se poboljšaju uslovi rada za sve radnike. Grad Leskovac je uložio mnogo truda i sredstava da obezbedi adekvatne uslove za rad u fabrikama, uključujući izgradnju puteva, dovođenje gasa, vode i kanalizacione mreže. Sada je na menadžmentu fabrika i radnicima da pronađu zajednički jezik i rešenja koja će zadovoljiti obe strane. Uvek postoji rizik da kompanije presele svoje poslovanje, ali zajedničkim naporima možemo da stvorimo uslove koji će omogućiti stabilan rad i dalji razvoj naše industrije. Na kraju, važno je napomenuti da su ovakvi industrijski giganti značajni za našu zajednicu, jer zapošljavaju hiljade radnika i pružaju im priliku za bolji život – zaključio je Cvetanović.

Check Also

Predstavnici ministarstva danas u Leskovcu sa poljoprivrednicima o problemu uvoza paradajza

Na današnjem sastanku u Leskovcu, održanom uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, lokalne …