Početna / DRUŠTVO / BUGARSKO – SRPSKI GATRONOMSKI VOZ Obuka studenata u pripremi leskovačkih specijaliteta

BUGARSKO – SRPSKI GATRONOMSKI VOZ Obuka studenata u pripremi leskovačkih specijaliteta

U okviru projekta prekogranične saradnje ‘’Bugarsko-srpski gastronomski voz’’, u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, počeo je seminar i trening u oblasti tehnologije hrane i gastronomije, na kome učestvuju studenti iz Bugarske i Srbije.

Projekat prekogranične saradnje ‘’Srpsko-bugarski gurmanski voz’’, realizuje se već neko vreme, a jedan od benefita Visoke poslovne škole u Leskovcu je opremanje Gastrokabineta najmodernijom kuhinjskim aparatima ,vrednim 35 hiljada evra. Upravo u tom prostoru je danas počela obuka srpskih i bugarskih studenata u pripremi tradicionalnih leskovačkih specijaliteta.

–     Ono što karakteriše ovaj, 17o hiljada vredan projekat, jeste da ćemo kroz njega, dobiti zaštitni žig za leskovački roštilj,što znači da će jela sa roštilja biti standardizovana.Zbog toga smo razvili i program obuka za majstore leskovačkog roštilja i nadamo se da, po okončanju projekta, Visoka poslovna škola i Privredna komora Srbije, dobiju ovlašćenje za izdavanje majstorskih pisama. Obezbedili smo i uslove za to, kroz moderno opremljenu kuhinju, u koju je škola uložila dodatnih 5 hiljada evra sopstvenih sredstava. Tu će budući majstori roštilja naučiti sve što je potrebno za dobijanje prestižnog zvanja, ističe koordinator, Toma Dašić.

Projekat traje do kraja oktobra, a konačni cilje da se, kroz zaštitu tradicionalnih jela, mladim ljudima, ali I već iskusnim kuvarima, pruži prilika a usavršavanje I sticanje novih znanja I veština.

–    Danas nam je u gostima 2o učenika Ugostiteljske škole iz bugarskog gradića Mezdra i oni će ovde učiti kako se spremaju leskovački specijaliteti sa roštilja. To je još jedan od načina za promociju naših proizvoda u Bugarskoj. Pre deset dana, studenti Visoke poslovne škole, sa odseka Gastronomija, tamo su učili kako se pripremaju specijaliteti bugarske kuhinje i dobili sertifikate o stečenom znanju. Ta razmena iskustva je neophodna u saradnji dva naroda, pa će i polaznicima današnje obuke biti uručena uverenja o položenim praktičnim testovima, navodi Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koja je jedan od partnera na projektu.

Direktorka Visoke poslovne škole, Milena Marjanović je gostima iz Bugarske zahvalila na pažnji koja je leskovačkim studentima ukazana u Mezdri, poželevši im ugodan boravak u gradu, poznatom po gostoprimstvu i dobroj kuhinji.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U petak bez struje stanovnici Sinkovca

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u petak, 05.06.2020. godine u vremenu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *