Home / DRUŠTVO / Grad Leskovac obezbedio dovoljan broj protivgradnih raketa
hotel bell

Grad Leskovac obezbedio dovoljan broj protivgradnih raketa

Grad Leskovac i Republički hidrometeorološli zavod obezbedili su dovolkan broj protivgradnih raketa za ovu godinu – saopšteno je na konferenciji za medije kod protivgradne stanice u okolini sela Priboj.

Član Gradskog veća Oliver Antanasijević rekao je da sezonu koja traje od 15. aprila do 15. oktobra strelci dočekuju spremni i opremljeni dovoljnim brojem raketa.

Grad Leskovac poslednjih godina intezivno radi na razvoju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. To radimo kroz više programa i mera. Jedna od mera jesu i direktne subvencije u imovinu fizičkih lica odnosno poljoprivrednika i tu je grad Leskovac izdvojio više od 30 miliona dinara. Vrlo je važna oblast zaštite poljoprivrednog zemljišt koju sprovodimo u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede kao i samostalno, izdvajanjem sredstava iz budžeta grada. U saradnji sa Ministarstvom sprovodimo program komasacije, u kom delu se misli na ukrupnjavanje parcela poljoprivrednog zemljišta a zatim i izrade mreža atarskih puteva i kanala što izuzetno doprinosi kvalitetu poljoprivrednog zemljišta. Takođe,sa Ministarstvom sufinansiramo program izrade atarskih puteva i predhodnih godina smo izgradili blizu 200 km atarskih puteva. Ono što radimo iz budžeta, jeste odvodnjavanje i zaštita zemljišta izradom kanala i usmeravanjem bujičnih vodotokova. Prethodnih nekoliko godina je taj posao sasvim zadovoljavajuće odrađen jer par godina nismo imali ozbiljnije štete na poljoprivrednom zemljištu usled poplava. Takođe, finasiramo nabavku protivgradnih raketa koje služe za nesmsetan rad protivgradne službe. U tu svrhu grad je za 2018.godinu izdvojio 2 952 000 dinara za nabavku 80 protivgradnih raketa. Nadam se da će sad protivgradna služba spremno dočekati predstojeću sezonu. Ono što je dalja intencija grada u smislu zaštite poljoprivrednog zemljišta, Grad će obezbediti 7 miliona dinara za rad udruženja koja se bave zaštitom poljoprivrednog zemljišta. Ja bih ovom prilikom, obzirom da znam da postoji udruženje protivgradnih strelaca njih pozvao da se jave, da se apliciraju na konkursu kako bi obezbedili sredstva za nesmetan rad udruženja. Mi ćemo se kao lokalna samouprava potruditi da pružimo maksimalnu tehničku podršku jer protivgradna zaštita je efikasna, jer protivgradna zaštita je jedan od ključnih faktora uspešne poljoprivredne proizvodnje – rekao jegradski većnik Oliver Antanasijević.

Šef Odeljenja za privrednu i poljoprivredu Gradske uprave Boban Sokolović pohvalio je strelce i takođe najavio podršku Grada njihovom daljem uspešnom radu.

Ovih 80 raketa je nabavio grad Leskovac iz svog budžeta i one će biti donirane RHMZ-u pošto po zakonu o protivgradnoj odbrani jedina služba koja upravlja tom vrstom posla jeste Republički hidrometeorološki zavod. Dakle, mi njima doniramo a oni su u obavezi da te rakete rasporede na teritoriji grada. Država je za početak dala po 5, mi smo sada nabavili 80 komada i od prošlogodšnje nabavke je ostalo 77, imamo ukupno 157 raketa. Svaka stanica će od raketa koje je obezbedio grad dobiti po 6 protigradnih raketa, 5 od Republike i to je ukupno 11 raketa što je neki optimum za početak sezone. U gradu ima 30 protivgradnih stanica i ono što je dobro da su svi naši protivgradni strelci potpisali ugovore sa RHMZ-om, ušli su u obavezu da od 15. aprila do 15. okotobra obavljaju ovu dužnost a mi ćemo se potruditi da preko konkursa njima na neki način finansijski pomognemo, da podržimo rad tog udruženja koje se bavi zaštitom poljoprivredne proizvodnje u našem kraju – naglasio je Boban Sokolović.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор