Baždarnica JKP Vodovod Leskovac dobila novu opremu za ispitivanje vodomera

Gradonačelnik Leskovc dr Goran Cvetanović obišao je danas sa sardnicima pogon Baždarnice Javno komulanog preduzeća Vodovod.

Neposredan pvood za poseti bila je nabavka nove opreme za laboratoriju za ispitivanje vodomera, koja se ovom objektu nalazi, vrednosti 7,9 miliona dinara.

Gradonačelnik Cvetanović je na konferenciji za medije istakao da je primetno da 10 vodomera mogu istovremeno da se kontrolišu i uradi numeracija, da mu je drago da je leskovački Vodovod među prvih 5 što se tiče savremene tehnologije, da uvek spada među prva 3 po kvalitetu vode.

-„Drago mi je što leskovački Vodovod radi sve blagovremeno, ostalo je da se, ono što je u čitavoj Srbiji problem, gubitak vode koji ide i do 40 posto, i da se to u narednom periodu smanji, zato svakog meseca radimo novu vodovodnu mrežu, gde smo u Pečenjevcu uložili preko pola miliona evra u poslednjih godinu dana, od rezervoara do sekudnarne vodovodne mreže, to ste juče mogli da vidite, idem prema severnom delu, Lipovica takođe dobija severni krak i nadamo se da će neki zakonski postulati da se promene kako bi i mesta poput Gorine, odakle imamo ovako kvalitetnu vodu, moći da dobiju vodu jer te kuće nisu legalizovane, a po novom zakonu kuća koja nije legalizovana ne može da se priključi na električnu ili vodovodnu mrežu i to je nešto na čemu ćemo u budućnosti da radimo.“ – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na konferenciji za medije u objektu Baždarnice JKP Vodovod u Leskovcu.

„Nova oprema koja je vredna 7,9 miliona dinara omogućiće da zaposleni u Vodovodu pored kontrole kućnih vodomera, mogu da vrše i kontrolu industrijskih vodomera, odnosno kod industrijskih potrošača. Cilj za sve ovo je da JKP Vodovod pruži što bolje uslove svim našim sugrađanima, svim svojim potrošačima i da se voda kao izuzetno dragoceni resurs čuva, da se usluge preduzeća što više unapređuju i modernizuju.“ – kazala je Aleksandra Stojanović, članica Gradskog veća Leskovca.

-„Danas se nalazimo u objektu Baždarnice u kom se nalazi oprema za kontrolisanje vodomera, JKP Vodovod Leskovac ima akreditovanu laboratoriju za kontrolisanje vodomera staru 20 godina i ta laboratorija je radila po tadašnjoj zakonskoj regulativi i standardima, novi pravilnik o merilima je studio na snagu 2018. godine i dao je mogućnost da Vodovodi usaglase svoje laboratorije do početka 2025. godine, gde smo bili u obavezi da kao akreditovana laboratorija, kako bismo zadržali i produžili akreditaciju, uradimo i usavršimo postojeću, a mi smo tom prilikom i proširili laboratoriju za vodomere većeg profila. Do sada smo kontrolisali vodomere za kućne priključke profila od FI 15 do FI 40, nova laboratorija podrazumeva kontrolisanje po novoj zakonskoj regulativi i izvršili smo proširenje za industrijske vodomere, većeg profila FI 50 koje smo do sada morali da plaćamo trećem licu. Jedan smo od retkih vodovoda u Srbiji koji je uspeo da u ovom roku omogući da zadržimo i proširimo akreditaciju, pored leskovačkog Vodovoda, akreditaciju su obnovili Beograd, Novi Sad i Vranje.“- naglasila je direktorka JKP Vodovod Leskovac Maja Milošević Milojić.

Mihajlo Stefanović, iz preduzeća INSA, objasnio je način funkcionisanja nove opreme i rekao da je uređaj povezan sa softverom, programom i računarom i da preko displeja, sve što se iskonstroliše, automatski izrađuje izveštaj koji šalje u akreditovanu laboratoriju. Uređaj je usaglašen sa evropskim standardima, materijali su kvalitetni, nerđajući.

Check Also

Malena Una pomaže svojoj mami da što pre ozdravi: Veliki odziv Leskovčana za pomoć Mariji Petronijević i danas

Juče kao i danas u Leskovcu je održana akcija davanja uzoraka krvi za Mariju Petronijević, …