PREOBRAŽENJE, VLASINA, GROŽĐE – Virtuelna izložba vlasotinačke biblioteke

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Verski praznik Preobraženje (Preobraženje Gospodnje, dan kada je Isus Hrist pokazao učenicima svoju božansku prirodu), slavi se 19. avgusta, a u našem kraju ima poseban značaj i simboliku.

Toga dana se u crkvi osveštava grožđe (i „od tad se mož jede“), a Vlasina se „okreća na gore“ i – „neje više za banjanje“. Naravno, običaji podležu duhu vremena i skloni su promenama, ali je nepobitna istina da se svaki Vlasotinčanin, bilo gde da se tog dana nalazi, barem prekrsti i seti se priče o Vlasini i grožđu.

“Upravo zato jer je vezan za dva simbola našeg zavičaja ovo je jedan od najpoštovanijih praznika kod nas. Zato smo se i mi potrudili da tim povodom priredimo jednu (opet virutelnu) izložbu, i u pomoć smo pozvali vrednog i zavičaju vernog Danila Pejčića. Malo iz njegove, malo iz naše arhive, tek – osmislili smo izložbu koju smo nazvali „Preobraženje, Vlasina, grožđe“ – navode iz Narodne biblioteke “Desanka Maksimović” Vlasotince.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Od danas su u Srbiji skuplje cigarete, ali i dalje najjeftinije u regionu

Danas je došlo do novog poskupljenja cigareta u Srbiji, sa prosečnom cenom od oko tri …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *