Međunarodni dan arhiva obeležen i u Istorijskom arhivu Leskovac – cilj dogodine u novoj zgradi

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Istorijski arhiv u Leskovcu, čuva kulturno blago koje zaslužuje da bude sačuvano od zaborava i propadanja, i koje služi kao osnova za pisanje istorije i pamćenje jednog naroda, jer narod bez istorije i pamćenja, kao i pisanih dokumenata koja to potvrđuju prestaje da postoji.

Na današnju dan obeležava se Međunarodni dan arhiva, pa je tim povodom ovu institucju posetila zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović.

“Istorijski arhiv Leskovac čuva deo kulturnog nasleđa sa područja grada Leskovca i opština Lebane, Bojnik, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava. S obzirom na to, svesni smo da je ova kulturna ustanova od velikog značaja za naš grad. Poslednjih nekoliko godina adaptirana je matična zgrada arhiva i dobila novo ruho za šta je izdvojeno ukupno 2,7 miliona dinara. Depo je opremljen najsavremenijim pokretnim regalima i policama, a deo sredstava uložen je u nabavku opreme poput skenera, aparata za vlagu, finansiran je i projekat Mikrofilmovanja.”

Direktorka ove institucije Marija Lazarević, govorila je o planovima za izgradnju novog, modernijeg i funkcionalnijeg arhiva.

“Istorijski arhiv u Leskovcu je smešten u nenamenskoj zgradi koju koristimo kako bismo staru istorijsku građu sačuvali od zaborava. Nažalost sa prostorom smo ograničeni te tako nemamo dodatni za preuzimanje novih fondova. Na osnovu odobrenog projekta za izradu projektne dokumentacije namenske zgrade od strane Ministarstva kulture i informisanja, Istorijski arhiv je pokrenuo postupak javne nabavke. Izrada kompletne dokumentaicje iznosila je 2.287.200 dinara. Ministarstvo kulture je odobrilo i prenelo sredstva u iznosu od 1.300.000 dinara, dok smo iz sopstvenih sredstava obezbedili ostatak. Ovim projektom je obezbeđena sva neophodna projektna dokumentacija, idejno rešenje i građevinska dozvola. Predračunska vrednost za ove radove je preko 64 miliona dinara. Projekat je trajno održiv, realizacijom će se obezbediti bolji uslovi za rad istraživača, biće omogućeno nesmetano korišćenje građe osobama sa invaliditetom. Istorijski arhiv Leskovac u mnogo boljim uslovima biće otvorena ustanova kulture za još veći broj ljudi i generacija koje tek stasavaju.“

Nova lokacija za izgradnju Istorijskog arhiva, nalazi se u samom centru grada iz Leskovačkog kulturnog centra.

Check Also

Film “SRBIJANKA” osvojio ZLATNU BUKLIJU na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma

U petak, 26. aprila 2024. godine, Velika Plana je bila domaćin 19. Međunarodnog festivala dokumentarnog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *