Ministarstvo za zaštitu životne sredine: Leskovac je dobar primer ekološke prakse

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

To je ocenjeno na današnjem sastanku u Palati Srbija, koji je ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović održala sa gradončelnicima i predsednicima opština na temu ”Implementacija jedinstvenog Ekološkog informacionog”.

Sastanku su, pored gradonačelnika Leskovca, Gorana Cvetanovića, prisustvovali i načelnik Gradske uprave, Miloš Cvetanović i Gradski većnik Stefan Kitanović.

Budući da se na teritoriji grada Leskovca akcije čišćenja javnih površina i uklanjanja divljih deponija, sprovode od 2003. godine, te da je proteklog vikenda organizovana 600. akcija, naš grad je istaknut kao primer dobre prakse i zbog toga što, od skoro 2.000 ekoloških prijava iz čitave Srbije, nijedna nije stigla iz Leskovca. U svom obraćanju, gradonačelnik Cvetanović je istakao da u Leskovcu ima još dosta posla na podizanju ekološke svesti građana i iskazao potrebu za angažovanjem dodatnih kadrova u službi Komunalne milicije:

– Leskovac je posvećen zaštiti i unapređenju životne sredine. Izgrađena je Linija vode sa 10,4 miliona evra, a tokom prošle godine, završena su i dva kapitalna projekta u postupku prečišćavanja otpadnih voda: Linija mulja i gradski kolektor. U narednom periodu će se nastaviti sa sanacijom i revitalizacijom ugroženih područja, kroz redovne aktivnosti i vikend akcije uređenja javnih površina, sa kojih je do sada uklonjeno preko 6 hiljada tona smeća. Pojedine očišćene deponije privedene su nameni, odnosno rekultivisane, ozlenjene i pošumljene. Na njima je posađeno 3.600 sadnica topole i četinara, a na nekima su sagrađena dečja igrališta, rekao je Cvetanović.

Predstavnici Ministarstva su podsetili da je u toku konkurs za projekat uklanjanja divljih deponija i pozvali lokalne samouprave da se prijave. Ove godine je za te namene opredeljeno još više sredstava.

Na današnjem sastanku je predstavljena i aplikacija ”gReact”, uz pomoć koje je ministarstvo i lokalne samouprave, zajedno sa građanima, moći efikasnije da pristupe rešavanju ekoloških problema.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *