Sećate li se Vučka Manojlovića? Njegovi advokati tvrde da je taj slučaj jedan od najvećih skandala srpskog pravosuđa

Vučko Manojlović spada u najpoznatije srpske zatvorenike, ali je i jedan od poslednjih osuđenika na smrt u nekadašnjoj SFRJ.

Osuđen je za otmicu i ubistvo zamenika javnog tužioca Dragomira Krstića, u Leskovcu, u decembru 1984. godine. Iza rešetaka, u KPZ NIŠ je proveo pune 33 godine, sve dok ga 2013. godine nije pomilovao tadašnji predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Ono što Manojlovićev slučaj čini ”najvećim skandalom srpskog pravosuđa”, kako su tvrdili njegovi advokati, jeste činjenica da je, na izvršenje smrtne kazne čekao 18 i po godina, u samici, od kojih je 4,5 proveo u lancima.

Takvo postupanje je potpuno suprotno postulatima i konvencijama o ljudskim pravima, suprotno Ustavu i svim zakonima, a on je sve to izdržao i dočekao pomilovanje, govorila je Tanja Minčić Marković, a prenosi Kurir.

Novinar Miljan Vitorović, koji je godinama pratio slučaj, izjavio je da je Manojlović više od 20 puta pisao državnim organima, moleći da smrtna kazna bude izvršena.

Vučko Manojlović je ostao zapamćen po još nečem: On je jedini osuđenik u SFRJ, koga je posetio i lično ispovedio patrijarh Pavle.

Izvor: Kurir, Foto: D.K.

Check Also

Sportovi koji se u Srbiji pomno prate

Srbija je zemlja sporta, a svaki sport ima posebno značenje i prati se sa posebnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *