Home / DRUŠTVO / Zavod za javno zdravlje i Gradski štab za vanredne situacije preporučili „Yuri“ prekid rada na 2 nedelje, na potezu Vlada Srbije
hotel bell

Zavod za javno zdravlje i Gradski štab za vanredne situacije preporučili „Yuri“ prekid rada na 2 nedelje, na potezu Vlada Srbije

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas hitnu, vanrednu sednicu čiji je neposredan povod zabrinjavajuća situacija u kompaniji „Yura“ u Leskovcu.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Leskovca dr Aleksandra Nikolić upoznala je članove Štaba sa trenutnom epidemiološkom situacijom u ovoj kompaniji u kojoj je potvrđen i prvi slučaj „lokalne transmisije“ virusa COVID-19. Do sada je potvrđen jedan slučaj Korona virusa kod osobe zaposlene u Yuri, kod jedne osobe čiji je muž u bolnici zbog ovog visura prisitni su svi simptomi, a uzeti su i poslati na analizu uzorci još 8 zaposlenih u kompaniji Yura.

Posle procene epidemiološke situacije u fabrici „Jura“, gde se registruje prenos infekcije među zaposlenima, Zavod za javno zdravlje Leskovac je pod oznakom HITNO obavestio menadžment fabrike i dao predlog mera kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti KOVID 19, a preporuke su: prekid rada fabrike na 14 dana ili uvođenje minimalnog procesa rada sa maksimalno 50 radnika po proizvodnoj hali površine 5000 kvadratnih metara.

-Dana 05.04.2020. godine uzeto je 8 uzoraka od lica zaposlenih u pogonima „Jure“ u Leskovcu koji pokazuju simptome bolesti i sumnju na COVID-19, a koji su ostvarili kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajevima. U cilju sprečavanja širenja epidemije COVID-19 Zavod za javno zdravlje i dalje će aktivno istraživati sve kontakte lica kod kojih je potvrđena dijagnoza na COVID-19 – naglasila je direktorka ZZJZ Leskovac dr Aleksandra Nikolić.

S tim u vezi, Štab za vanredne situacije je usvojio ovu preporuku Zavoda za javno zdravlje.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je istakao da lokalna samouprava može da daje samo preporuke privatnim kompanijama, kao što je to u ovom slučaju uradio Zavod za javno zdravlje Leskovac, i da nema ingerencije da utiče na način na koji one organizuju proizvodni proces već da samo može da spovodi mere koje nalaže Vlada Repbulike Srbije.

-U vezi sa ovim pitanjem poslali smo zahtev Štabu za vanredene situacije na nivou Republike Srbije, na čijem je čelu predsednica Vlade Ana Brnabić. Nakon ove sednice svako će iz svog domena da dostavi Štabu na nivou Republike, kao i resornom ministarstvu donesene naredbe, zaključke i preporuke, i u skladu sa njihovim odgovorom ćemo sprovoditi dalje odluke – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Check Also

Raspisan javni poziv za interno raseljena lica

Grad Leskovac – Savet za migracije – Komisija za izbor korisnika za poboljšanje uslova stanovanja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *