Home / DRUŠTVO / Žašto je važan boravak dece u vrtiću?
hotel bell

Žašto je važan boravak dece u vrtiću?

Foto: Arhiva

Već duže od jedne decenije predškolsko obrazovanje u našoj zemlji se prepoznaje kao važan faktor neophodan ne samo za rani razvoj dece, već i za rešavanje problema siromaštva i isključenosti iz društva.

Međutim, i dalje veliki broj dece nije obuhvaćen predškolskim obrazovanjem. Da li ste znali da u Srbiji tek svako drugo dete ima pristup kvalitetnom ranom obrazovanju? 

Nedostatak mesta u vrtićima je jedan od glavnih problema sa kojima se roditelji, deca ali lokalne samouprave gradova suočavaju. Mnogi naši mališani svakog dana propuštaju priliku da se igraju, uče i rastu sa svojim vršnjacima.

U nastavku vam donosimo 5 osnovnih razloga zašto je važno da za svako dete u Srbiji ima mesta u vrtiću:

1. Kvalitetno rano obrazovanje podstiče dečiji entuzijazam za učenje

Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila da predškolsko obrazovanje povećava šanse kod dece da kasnije uspeju u životu. Ulaganjem u rane godine, zapravo se koriste ključne faze razvoja mozga. Prema UNICEF-ovom istraživanju, deca koja imaju najmanje godinu dana predškolskog obrazovanja sklonija su razvijanju veština kritičkog razmišljanja koje su im potrebne za uspeh u školi i manja je verovatnoća da će ponavljati razred ili napustiti školu.

2. Vrtić pomaže deci da unaprede svoje socijalne i emocionalne veštine

U ovom uzrastu, deca polako počinju da razumeju svoja osećanja, ali još uvek nisu sposobna da kontrolišu emocije. Vrtić pruža deci sigurno i podsticajno okruženje. Polako se prebacuju sa „paralelne igre“ na igranje sa svojim vršnjacima. Motivisani su da nauče kako da sarađuju, rešavaju probleme i da dele.

3. Dete razvija svoje jezičke i kognitivne veštine

Stvaranje bogatog vokabulara u ranom detinjstvu je krucijalan temelj za učenje. Sa tri godine, deca obično znaju oko 300 reči. Taj raspon se proširuje na 1.500 reči do 4. godine, odnosno 2.500 reči do 5. godine. U vrtiću, deca imaju različite prilike gde se mogu upoznati sa novim vokabularom: dok se igraju, užinaju, uče nove pesmice, dok im vaspitači čitaju omiljene priče itd.

4. Boravak u vrtiću podstiče razvoj motoričkih sposobnosti deteta

U  vrtiću deca svakodnevno trče, penju se i aktivno igraju. Aktivnosti koje se nude pomažu deci da razviju fine motoričke sposobnosti, poput nizanja perli na konac ili sečenja materijala makazama. Deca su takođe izazvana u vidu raznih aktivnosti koje podstiču njihovu koordinaciju i ravnotežu.

5. Vaspitači neguju dečiju radoznalost

Iako je vezanost za roditelje primarna, deca takođe mogu imati značajnu korist od povezanosti sa svojim vaspitačima. Vaspitači posmatraju dečije ponašanje, postavljaju im pitanja kako bi otkrili njihove preferencije i slušaju dečije ideje. Zatim kreiraju aktivnosti na osnovu njihovih iskazanih interesovanja koji dalje produbljuju njihovu znatiželju i maštu.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Check Also

Podeljen najnoviji Informator

Centralni naslov poslednjeg broja stranačkog glasila SNS-a jeste najava povećanja plata i penzija od 1. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *