Home / DOGAĐAJI / Zanimljivi načini da vaše dete provede letnji raspust
hotel bell

Zanimljivi načini da vaše dete provede letnji raspust

Nije tajna da deca sa velikom euforijom i entuzijazmom iščekuju letnji raspust. Nakon duge školske godine, brda naučenih lekcija i urađenih domaćih zadataka sve što žele jeste celodnevna igra. Ipak, negde već pred kraj jula ili početkom avgusta, postaju umorna od te slobode.

Previše besciljnih aktivnosti, pa čak i igranje po ceo dan u nekom trenutku postaju – dosadni. Dok se okrenete zabavni letnji raspust se pretvori u svakodnevno dečje zanovetanje kako „nemaju šta da rade“, žele da igraju igricu ili kako su „svi otišli negde“.

Letnji raspust bez strukture i organizovanih dana nije dobar ni za decu, a ni za roditelje. Srećom, postoje mnogi zanimljivi načini da porodica uživa tokom celog odmora. Predlažemo vam nekoliko interesantnih ideja kako da ni vašem detetu ni vama letnji raspust ne bude dosadan. Pročitajte!

Isplanirajte putovanje

Ukoliko vam to vreme i finanasijske prilike omogućavaju, sačuvajte odlazak na putovanje za sredinu letnjeg raspusta. Neka prvi deo odmora, koji još miriše na udžbenike i učionicu, deca provedu u lagodnom opuštanju i igri i iščekivanju porodičnog putovanja.

Uključite svoju decu u planiranje letovanja. Da li žele da idu na more ili na planinu, šta žele da spakuju od odeće i omiljenih igračaka ili igrica? Čak i zajednički odlazak u kupovinu i pripremu za put može biti prilika da raspust postane zanimljiv.

Možda su vam potrebni novi peškiri za plažu ili želite da kupite nove kupaće kostime? Postoje modeli simpatičnih dezena i jarkih boja i za najmlađe devojčice i dečake u kojima će vašim mališanima biti udobno i prijatno u svakom trenutku. Opredelite se za kupaći kostim od kvalitetnih materijala i dopustite detetu da samo izabere model i boju koja mu se dopada.

Ako ste već iskoristili vreme za odmor, onda isplanirajte vikend-izlet do obližnjeg kampa ili odlazak na gradski bazen. Svakom promenom sredine učinićete mnogo za svoju porodicu.

Istražujte zajedno grad i okolinu

Jedan od dobrih načina da provedete dan ili čitav vikend tokom letnjeg raspusta jeste da porodično glumite turiste u svom gradu. Pokažite svom detetu da za dobru zabavu i kvalitetno vreme nije uvek potrebno otputovati daleko i naučite ih da se raduju istraživanju sredine u kojoj živite.

Raspitajte se kakvo je radno vreme muzeja i galerija tokom leta u vašem gradu, istražite na internetu kada se organizuju neke zanimljive izložbe, predstave ili sportska takmičenja i zajedno izaberite ona koje želite da ispratite.

Probudite radoznalost u svom mališanu tako što ćete pripremiti mapu grada i označiti kulturno-istorijske spomenike za obilazak. Kada na ovakav način upoznaje svoj grad, naučiće da više ceni i voli rodno mesto.

Pročitajte nekoliko interesantnih knjiga

Čitanje knjiga tokom raspusta? Zvuči kao potpuno neprivlačna ideja za svakog školarca, zar ne? Međutim, uz adekvatan pristup vaše dete i te kako može zavoleti čitanje i prepustiti se svetu maštarenja i književnosti. Zainteresujte ih popularnom literaturom, stripovima u kojima su glavni junaci njihovi omiljeni super heroji ili pak neki likovi iz crtanih filmova.

Iskoristite priliku da obnovite staru naviku čitanja priče za laku noć, tako što ćete zameniti uloge. Neka sada vama dete čita svoju omiljenu priču. Vremenom, čitanje romana za decu može postati redovna navika vašeg mališana i glavna razonoda u toku vrelih letnjih dana koje mora provesti u kući.

Ukoliko dete već nije član gradske biblioteke, iskoristite priliku da ga učlanite. Svaki odlazak u biblioteku može biti povod za mini-avanturu, posebno ako radi čitaonica i postoji mogućnost da vaš školarac sam bira knjigu koju će čitati. Takođe, pojedine biblioteke tokom leta organizuju raznovrsne aktivnosti poput sastanaka čitalačkih klubova, kreativnih radionica pisanja i lutkarskih predstava – tako da je to razlog više da dete učlanite.

Učite zajedno novi jezik

Slično kao i sa čitanjem knjiga i učenje novog jezika može u prvom trenutku delovati kao nezanimljiva aktivnost za decu tokom raspusta. Međutim, ako se od toga napravi zabava za celu porodicu, učenje stranog jezika može doneti brojne benefite i mališanima i roditeljima.

Pored toga što je odlično za razvoj kognitivnih sposobnosti, savladavanje novog jezika i usvajanje vokabulara promoviše otvorenost i radoznalost. Deca se tako upoznaju sa različitim ljudima, kulturama i običajima. Zahvaljujući internetu postoji mnogo načina da dete uči jezik iz udobnosti doma – online kursevi i časovi, razne igrice i zadaci, ali i i gledanje filmova i slušanje pesama na izabranom jeziku samo su neki od njih.

Volontiranje – zašto da ne?

Letnji raspust je idealna prilika da se vaš mališan posveti nekoj aktivnosti od značaja za lokalnu zajednicu. Možda je to postavljanje činija sa vodom po gradu ili pronalaženje domova za napuštene pse? Organizujte akciju čišćenja obližnjeg igrališta i izletišta ili se povežite sa neprofitnom dobrotovornom organizacijom u vašem kraju kojoj je potrebna pomoć.

Pored toga što ćete provesti vreme sa svojim detetom u društveno korisnom radu, kroz volontiranje ćete mu pomoći da razvije osećaj empatije, upozna neke dobre ljude i stekne zanimljivo i neprocenjivo životno iskustvo.

Uvedite „dan za kreativnost“

Deca su po prirodi radoznala i u stalnoj potrazi za nekom pustolovinom. Urođena im je kreativnost i od svega mogu napraviti zanimljivu igru. Međutim, ponekad je potrebno i navođenje od strane roditelja da bi se sve kreativne ideje realizovale i ispoljile.

Izdvojite bar jedan dan nedeljno koji ćete posvetiti razvijanju kreativnosti kod svoje dece. Možete zajedno napraviti policu za knjige u dečjoj sobi ili pak zasaditi baštu. Naučite dete da igra šah. Dajte mu tako željeni osećaj važnosti, tako što ćete mu poveriti četku ili valjak za krečenje – pa porodično obojite jedan zid u stanu.

Dobra zamisao jeste i kvalitetno provedeno vreme u kuhinji. Zašto ne biste pozvali prijatelje na večeru koji imaju decu istog uzrasta kao i vaša i onda svi zajedno pripremili večeru? Ne samo da ćete se zabaviti, već pomoći deci da se nauče odgovornosti, ako im npr. dodelite zadatak da naprave salatu ili neki dodatak jelu.

Napravite tablu ili listu aktivnosti

Na kraju, ukoliko niste sigurni šta bi najbolje odgovaralo željama vašeg školarca i na koji način da im obogatite dane letnjeg raspusta – napravite zajedno tablu ili listu aktivnosti. To može biti zajednički projekat u kome učestvuje cela porodica.

Predloge mogu iznositi i roditelji i deca, a za dodatno razvijanje kreativnosti možete jedan deo posvetiti fotografijama svih onih mesta koje ste već posetili ili gde ćete zapisati omiljene reči na stranom jeziku koji učite. Na taj način ne samo da ćete planirati zajedno svoje vreme, već imati uvid u to koliko zanimljivo protiču dani letnjeg odmora.

Jedan pogled na tablu aktivnosti biće dovoljan vašem detetu da više nijednom ne kaže kako mu je dosadno na raspustu.

/PR/

Check Also

U Vlasotincu održan treći festival hrane i pića „UKUSI JUGA“

Treći festival hrane i pića Ukusi juga održan je s merom i u skladu sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *