Početna / DRUŠTVO / Više od 7.000 volontera angažovano za pomoć sugrađanima
hotel bell

Više od 7.000 volontera angažovano za pomoć sugrađanima

Zahvaljujući nacionalnoj platformi „Budi volonter“ (budivolonter.gov.rs), koja je pokrenuta 24. marta, preko 7.000 ljudi u 27 gradova i opština uključilo se u pomaganje sugrađanima na dobrovoljnoj bazi, saopšteno je danas iz kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE) Vlade Republike Srbije.

Volonteri su aktivni širom Srbije, a najviše ih je u Beogradu (24 odsto) i Novom Sadu (15 odsto).

Kada su u pitanju drugi gradovi i mesta, volontera je najviše u Zrenjaninu (7 odsto) i Subotici (6 odsto), Kikindi i Leskovcu (5 odsto), te Pančevu, Nišu i Novom Pazaru (4 odsto).

Većina volontera ima između 20 i 40 godina (70 odsto), a ima i mlađih od 20 godina (7 odsto).

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović istakao je da je zahvaljujući platformi „Budi volonter“ formirana sigurna i bezbedna mreža volonterske podrške starijima od 65 godina, koji su u obaveznoj izolaciji, kao i drugim građanima i građankama kojima je potrebna ova vrsta pomoći.

Jovanović je naveo da se prijave zainteresovanih građana koji žele da pomognu i budu volonteri proveravaju, sa ciljem da se spreči svaka zloupotreba.

Kada nadležne službe odobre prijavu, podaci o volonterima se prosleđuju lokalnim samoupravama, kako bi gradski i opštinski centri mogli da ih kontaktiraju i povežu sa građanima kojima je potrebna njihova pomoć, dodao je Jovanović.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap napomenula je da je povezivanjem ove platforme sa telefonskim kontakt centrom omogućena prijava i uključivanje i onih volontera koji nemaju digitalna znanja i veštine, poput onih bez pristupa internetu i starijih sugrađana.

Svi zainteresovani za volontiranje i dalje mogu da se prijave popunjavanjem prijave na sajtu budivolonter.gov.rs ili besplatnim pozivanjem kontakt centra COVID-19 na broj 19819, svakog dana od 8 do 22 časa.

Nacionalnu platformu za prijavu volontera „Budi volonter” realizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa platformom „Srbija stvara”, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), navodi se u saopštenju.

Pogledaj takodje

Dvojica vozača u Vlasotincu zadržana zbog vožnje pod dejstvom alkohola i droge

Pripadnici saobraćajne policije u Vlasotincu, tokom vikenda, zaustavili su dvojicu vozača, starosti 20 i 21 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *