hotel bell

VUČIĆ U LESKOVCU: Stigao novi digitalni mamograf, uskoro i magnetna rezonanca – Završetak rekonstrukcije bolnice u januaru 2025.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Leskovca gde je obišao radove na kompletnoj rekonstrukciji Opšte bolnice Leskovac.

Vučić je sa gradonačelnikom Leskovca dr Goranom Cvetanović i direktorom dr Nebojšom Dimitrijevićem obišao radove, ali i novi digitalni mamografkoji je stigao u Leskovac i pre roka koji je predsednik Srbije postavio prilikom prethodnog boravka u Leskovcu.

Predsednik Vučić je rekao da će pre kraja godine Leskovac, Užice, Kragujevac, Niš i Kladovo dobiti i magnetne rezonance i mamografe, pri čemu Užice dobija dve magnetne rezonance, jer je tamo, kako je rekao, najteža situacija sa listom čekanja.

Predsednik Vučić je tokom obilaska radova na rekonstrukciji Opšte bolnice u Leskovcu, nakon razgovora sa izvođačima, najavio i da će svi objekti biti završeni do januara 2025. godine i poručio da ne postoji ništa važnije od zdravlja naših žena.

“Snažno ojačavamo zdravstvo i verujem da ćemo nastaviti. Iznad svega je briga za ljude, za naše žene. Ne postoji ništa važnije od zdravlja naših žena”, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je da je zadovoljan svim onim što je urađeno.

“Ovde je mamograf koji smo doneli pre roka. Obećali smo da će biti u novembru-decembru, a stigao je u oktobru. Od 1. novembra bi trebalo da se sve namesti, da se obuče ljudi”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je podsetio da 3D mamograf otkriva 65 posto više invazivnih oboljenja nego 2D mamograf.

“3D mamograf je najsavremeniji. Nije ni jeftin, ali želimo da ga imaju ljudi u Leskovcu. Ono što je važno jeste da će mamograf od 25.-26. novembra imati i Babušnica, imaće pirotski okrug, Negotin, Kladovo, Kuršumlija, Vladičin Han, mnoga mesta gde nije bilo do sada, pa su morale žene da idu u Niš, Kruševac i druge gradove”, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je najavio da će i Niš dobiti pokretni mamograf. Kako kaže, u pitanju je izvanredan kamion koji će moći da ide i po okolnim selima do Gadžinog Hana, do Svrljiga i tako dalje.

“Hvala vam što brinete o zdravlju Leskovčana. Nadam se da će prvi deo radova biti gotov za dva meseca, a radovi u celini za godinu i tri meseca. Obučeni za rad na mamografu će posebno brinuti o zdravlju naših žena. Želim vam mnogo uspeha i da imate malo manje posla”, rekao je predsednik Vučić.

Dogovorena rekonstrukcija zgrade Rehabilitacije

Predsednik je rekao da su obezbeđena sredstva za još jednu zgradu u okviru bolnice koja se gradi, oko 350 miliona dinara ipodsetio da u toj bolnici nije ništa obnovljeno još od 1959. godine.

Predsednik Vučić je najavio da će doći u Leskovac 19. novembra pošto će se poslednji meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koji fudbalska reprezentacija Srbije igra sa Bugarskom biti na novom stadionu u Leskovcu.

“Prvo ćemo otvoriti stadion u Zaječaru i dolazimo svi ovde da gledamo utakmicu”, dodao je predsednik Vučić.

Leskovac dobija velelepnu bolnicu i najmoderniju zdravstvenu opremu

Predsednik Vučić izjavio je da će Leskovac dobiti velelepnu bolnicu i najmoderniju zdravstvenu opremu za brigu o zdravlju svih stanovnika Jablaničkog okruga, a do kraja godiće će prvi put dobiti i savremenu magnetnu rezonancu koja košta dva miliona evra i to pre kraja godine.

Takođe, istakao je da će taj grad imati prvi put dva multislajsna skenera odnosno dva najmodernija rengdgena i dva ultrazvuka.

“To su najmoderniji aparati koje Leskovac nikada nije imao. Takođe, celu bolnicu rekonstruišemo, što će koštati više od 40 miliona evra, a Danica Grujičić je dobila i dodatnih 1,3 miliona evra za angio salu ovde. Velelepna bolnica za ceo Jablanički okrug, koja će doprineti boljem zdravlju građana. To je sve novo i najsavremenije – najbolje svetske mašine iz Zapadne Evrope i SAD”, naveo je predsednik Vučić i dodao da će Leskovac imati sve najbolje.

Napomenuo je da je to samo jedan deo onoga što se radi u Leskovcu, pošto se realizuje i program “Čista Srbija”, kao i da se grade i putevi na nekoliko strana. Predsednik Vučić najavio je i da će se raditi i put prema Bojniku, a sve kako bi se doveo što veći broj investitora i zaposlili ljudi.

Predsednik Vučić rekao je da je pre 10 godina u Leskovcu bilo 22.900 nezaposlenih, a sada 11.800, kao i da je prosečna plata povećana sa 269 evra na 550 evra.

Moramo da radimo na obrazovnoj strukturi i dovođenju kvalitativno drugačijih investitora i pomognemo Leskovcu da dostigne po razvoju Beograd i Novi Sad.

Predsednik Vučić je tokom obilaska bolnice rekao da je pre deset godina u Leskovcu prosečna plata bila 269 evra, a da je sada 550 i da će uskoro izaći obračun za avgust, kada je prosečna plata iznosila 737 evra.

“Sada će za avgust izaći da je 737 evra bila prosečna plata. Avgust nije najbolji mesec zato što nije imao najveći broj radnih sati, ali to pokazuje da moramo dalje da guramo i da ulažemo u Leskovac i u Srbiju”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da još mnogo toga mora da se uloži u Leskovac, ali da je ponosan na ono što je urađeno i da će se ulagati i u, između ostalog, Jablanički, Pčinjski, Toplički, Nišavski, Borski i Zaječarski okrug.

Leskovačka bolnica dobila mamograf najnovije generacije

Predsednik Vučić istakao je da je leskovačka bolnica dobila mamograf najnovije generacije, koji je za 65 odsto senzitivniji kod uočavanja promena i emituje manje zračenje prilikom pregleda.

“U materijalima koje sam čitao, piše da otkriva za 65 odsto promena više, i manje zrači”, rekao je predsednik prilikom obilaska bolnice, kojoj je uručio novi mamograf.

Predsednik Vučić najavio je da će ova bolnica dobiti i magnetnu rezonancu, kao i Užice, Kragujevac, Niš i Kladovo.

Mamograf iako skup, nije investicija koja ne može da se obezbedi, rekao je predsednik Vučić, i dodao da je magnetna rezonanca, sada i 2,5 miliona evra i samim tim je dosta teže obezbediti sredstva.

“Ovo nije krupna stvar, magnet je krupnija stvar. Najmoderniji magnet koji kupujemo je sada i do 2,5 miliona evra. I mamograf nije jeftin, nekada je bio oko 100 hiljada evra, sada je i 300, 400 hiljada. Ali to je stvar za koju uvek morate da imate novac. Najveća briga mora da bude usmerena na zdravlje ljudi, zato ćemo ga obezbediti”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić pohvalio rad gradonačelnika Cvetanovića

Predsednik Vučić pohvalio je rad gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i dodao da je lokalna vlast imala pomoć i instrukcije stručnog tima iz ministarstva.

“Leskovac je nekad bio grad sa najvećom finasijskom nedisciplinom i onda smo rekli da mora da sluša šta mu kaže tim stručnjaka iz ministarstva, danas Leskovac ima na računu 400, 500 miliona. Bez problema i bez muke u javnim finansijama i sve je radio školski”, rekao je predsednik Vučić.

Nova ulaganja u Leskovcu, posebno u obrazovanje

Predsednik Vučić rekao je da je do sada u Leskovac uloženo preko 100 miliona evra na razne načine, ali da su u planu i nova ulaganja, posebno u obrazovanje.

“Mislim na projekte Čista Srbija i dečje dispanzere. Put prema Bojniku, zajedno kružnim tokom kod Tri šešira da bude svetski put. Moramo da dovedemo još investitora, to je najvažnije da se napravi konkurencija i manje nezaposlenih”, rekao je predsednik Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Opšta bolnica u Leskovcu gotova do januara 2025. godine
Izvor: Tanjug

Predsednik Vučić rekao je da se u narednom periodu razmišlja o tome šta je potrebno od obrazovnih institucija u Leskovcu.

“Pričao sam o pojedinim fakultetima, posebno tehničke nauke, da možemo da dovedemo investitore tog tipa”, rekao je predsednik Vučić.

Ulaganje u prosvetu, dodao je, ne znači samo ulaganje u plate prosvetnih radnika, već je reč o mnogo većim, dubljim i ozbiljnijim ulaganjima.

Predsednik Vučić rekao je da je potrebno da se nastavi rad u okviru dualnog obrazovanja.

“Moramo da se ponašamo tržišno, u ovom trenutku se to traži. Moramo da živimo u tržišnoj ekonomiji. Mi moramo da se ponašamo odgovornije, menjamo svoj odnos i navike i da učimo više. Pogledajte decu iz dualnog programa iz Vlasotinca – odmah dobiju posao, nema čekanja. Zavarivači nemaju platu ispod 100.000 dinara i to se traži. To je tržište, zato je važno da napravimo raznovrsnu obrazovnu strukturu, jer da li nam treba tri miliona menadžera? Oni ne mogu da rade”, rekao je predsednik Vučić.

Check Also

U ponedeljak kreće prijava za upis mališana u leskovačke vrtiće

Predškolska ustanova “Vukica Mitrović” raspisala je Javni konkurs za prijem dece na celodnevni boravak uPU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *