Home / DRUŠTVO / VLADA: Poplavljenima 25o miliona dinara za sanaciju štete na porodičnim kućama
hotel bell

VLADA: Poplavljenima 25o miliona dinara za sanaciju štete na porodičnim kućama

Na poslednjoj sednici, Vlada Srbije donela je odluku da se za oštećene u januarskim poplavama bespovratno izdvoji 250 miliona dinara.

Na osnovu izveštaja nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava, procenjuje se da je u poplavama 8. 9. i 14. januara, izazvanih velikom količinom padavina, oštećeno 1.400 porodičnih stambenih objekata u 12 gradova i opština juga Srbije i na severu Kosova.

Objekti su razvrstani u pet kategorija, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda. Tako će gradjani, za sanaciju obejekata iz prve kategorije dobiti po 120.000 dinara, za drugu kategoriju oštećenja izdvojeno je po 200, za treću-250, četvrtu 35o, a objekte sa petim stepenom oštećenja 600.000 dinara.

Prilikom odlučivanja o pravu na pomoć gradjanima, nadležni organi će uzeti u obzir uslove propisane Zakonom, koji moraju biti kumulativno ispunjeni, stoji u saopštenju. To su sledeći kriterijum:i

  • da je nastala šteta neposredna posledica elementarne ili druge nepogode;
  • da je šteta prijavljena u skladu sa zakonom;
  • da je štetu pretrpelo lice iz člana 1. Zakona;
  • da je oštećena ili uništena stvar koja služi, i neophodna je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, te je, kao takva bila u svakodnevnoj redovnoj upotrebi;
  • da je stvar čuvana sa pažnjom i na propisan način, kao i da su preduzete sve mere radi smanjenja rizika od elementarne nepogode.

Pravo na novčanu podršku imaće gradjani opština i gradova, u kojima je, zbog poplava, Vlada proglasila vanrednu situaciju.

Check Also

Dojava o bombama u većini škola sa teritorije Jablaničkog okruga

Škole na teritoriji Jablaničkog okruga našle su se od jutros na meti, posle Beograda, Novog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.