Home / DRUŠTVO / Uklonjene divlje deponije u Medveđi, kroz zajednički projekat opštine i države
hotel bell

Uklonjene divlje deponije u Medveđi, kroz zajednički projekat opštine i države

 Kao i većini gradova i opština u Srbiji, divlje deponije predstavljaju ekološki izazov i za Medveđu. Lokalna samouprava svesna je složenosti problema, koji pokušava da reši kroz niz standardnih i vanrednih mera

Jedna od redovnih je uklanjanje divljih deponija, ali, bez aktivnosti na prevenciji ponovnog stvaranja, ona predstavlja Sizifof posao, a istovremeno se mora raditi na jačanju svesti građana o pravilnom postupanju sa otpadom.

Opština Medveđa je, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, napravila prvi korak- uklanjanje i čišćenje divljih deponija, kroz projekat vredan dva miliona dinara. Država je u finansiranju učestvovala sa 1,6 miliona, dok je ostatak obezbeđen iz lokalnog budžeta. Njime je predviđeno uklanjanje nelegalno odloženog otpada sa četiri lokacije, odvoženje i deponovanje komunalnog otpada na regionalnu sanitarnu deponiju Željkovac. Posao je poveren Javno-komunalnim preduzećima “Obnova“ i PWW.

Uklanjanje divljih deponija jeste samo jedan, ali izuzetno važan segment zaštite životne sredine, jer uticaj nelegalnog odlaganja smeća, trpe, ne samo zemljište pod deponijom, već i vazduh i voda.

Proces upravljanja otpadom je kontinuirani proces koji se mora razvijati u skladu sa postulatima životne sredine i lokalnim planovima. Lokalna samouprava zato, planira izgradnju Centra za odvojeno sakupljanje reciklabilnog otpada, takozvanog reciklažnog dvorišta i primarne selekcije u domaćinstvima, ali to iziskuje dodatno angažovanje svih aktera u lokalnoj zajednici i dodatna finansijska sredstva.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Medveđa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Trinaesti književni konkurs „Vukašin Conić” – Prijave do 1. oktobra

Porodica književnika Vukašina Conića (1935–1980), autora romana Daleki beli putevi, Pre zore; zbirke priča Ukus …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.